Η Μόσχα συνέλαβε Ουκρανούς ναύτες | Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία

LIKE US ON FACEBOOK

Κήρυξη στρατιωτικού νόμου υπέγραψε ο Ουκρανός Πρόεδρος ενώ η Μόσχα έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες μετά το επεισόδιο στην Μαύρη Θάλασσα.

Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, τονίζοντας πως το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών, ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ουκρανός Πρόεδρος πρότεινε στο κοινοβούλιο την επιβολή στρατιωτικού νόμου για 60 ημέρες.

«Εκπλήρωσα το συνταγματικό καθήκον μου και πριν από μερικές ώρες, με το διάταγμά μου, επέβαλα στρατιωτικό νόμο σε όλη την Ουκρανία από τις 9.00 π.μ. της 28ης Νοεμβρίου», σημείωσε ενώ καταλόγισε στη Μόσχα αλαζονική συμπεριφορά χαρακτηρίζοντας παράλληλα το επεισόδιο στον πορθμό Κερτς ως «νέο στάδιο της επίθεσης» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Θυμίζουμε πως τέθηκαν υπό κράτηση 24 Ουκρανοί ναύτες, οι οποίοι βρίσκονταν στα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού που ακινητοποίησε η Ρωσία στον Πορθμό Κερτς, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Σύμφωνα με την ίδια, τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν στο συμβάν, ωστόσο, η κατάστασή τους δεν θεωρείται κρίσιμη.

Η Ρωσία έχει κατασχέσει δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία, όπως καταγγέλλει η Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Το Κίεβο απ’ την πλευρά του υποστηρίζει πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτα επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για επιθετικότητα.

Τα πλοία είχαν κατεύθυνση προς τη θάλασσα του Αζόφ μέσω Πορθμού Κερτς, που χωρίζει την Κριμαία από τη Ρωσία.

Νωρίτερα, η Ρωσία άνοιξε τον πορθμό του Κερτς, μετά την στρατιωτική ένταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή, όμως, αρνείται να ελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία τα οποία κατέσχεσε.

Παρέμβαση απ’ το ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τη Ρωσία ν’ απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία και τα συλληφθέντα μέλη του πληρώματος, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για τις ενέργειες της Μόσχας.

Αυτό που είδαμε χθες ήταν πολύ σοβαρό. Όλοι οι σύμμαχοι εξέφρασαν πλήρη στήριξη για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την κυριαρχία της. Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για την χρήση στρατιωτικής δύναμης ενάντια σε ουκρανικά πλοία και το πλήρωμα, οπότε καλούμε τη Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα τους Ουκρανούς ναύτες και τα πλοία που κατάσχεσε χθες

Διαβάστε ακόμα:

Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας

Photo: REUTERS/VOLOKIN YEVGENY

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved