Τα Λευκά Κράνη «βλέπει» πίσω απ’ την επίθεση με χημικά στην Ντούμα της Συρίας η Μόσχα, η οποία μιλάει για μια «σκηνοθετημένη» επίθεση. Οι εκτιμήσεις της Ρωσίας έρχονται λίγες ώρες μετά την καταψήφιση των δύο προτάσεων για έρευνα στην Ντούμα απ’ τον ΟΗΕ, αλλά και την ανοιχτή κόντρα Ρωσίας- ΗΠΑ.

Η Μόσχα κάνει λόγο για «σκηνοθετημένη» επίθεση στην Ντούμα, καταγγέλλοντας ως «ανεύθυνη» την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία περίπου 500 άτομα εκτέθηκαν σε χημικά όπλα.

«Η υποτιθέμενη επίθεση με χημικά εναντίον των Σύρων ανταρτών στην Ντούμα «σκηνοθετήθηκε» από τα Λευκά Κράνη, την οργάνωση των εθελοντών διασωστών που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας», σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Θυμίζουμε πως τα Λευκά Κράνη ήταν η πρώτη οργάνωση που κατήγγειλε την επίθεση. Ο Ρώσος στρατηγός, Βίκτορ Ποζνίχιρ, σχολίασε σχετικά: «Δρώντας αποκλειστικά στους κόλπους των τρομοκρατών, τα Λευκά Κράνη για άλλη μία φορά σκηνοθέτησαν για τις κάμερες μια χημική επίθεση εναντίον πολιτών στην πόλη Ντούμα».

Το ρωσικό γενικό επιτελείο αναφέρει πως από τις αναλύσεις που έγιναν στα δείγματα που ελήφθησαν από την τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε η επίθεση (χώμα και θραύσματα) δεν εντοπίστηκαν ίχνη τοξικών ουσιών.

Ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου γνωστοποίησε πως η Ρωσία έχει προσκαλέσει αξιωματούχους του ΠΟΥ να επισκεφθούν την Ανατολική Γούτα ενώ δεσμεύτηκε πως θα εργαστούν κάτω από ασφαλείς συνθήκες.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως μια πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων θα φτάσει αύριο Πέμπτη στη Συρία για να εξετάσει τις καταγγελίες περί της χρήσης χημικών όπλων στην Ντούμα. Ακόμα μια ομάδα αναμένεται να πάει την Παρασκευή στην περιοχή.

Από αύριο, Πέμπτη, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία πρόκειται ν’ αναλάβει την τήρηση της τάξης στην Ντούμα. «Μια μονάδα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας θα αναπτυχθεί από αύριο στην πόλη για να φροντίσει για την ασφάλεια, τη διάτήρηση της τάξης και να οργανώσει την παροχή βοήθειας στους κατοίκους», γνωστοποίησε ο στρατηγός.

Διαβάστε ακόμα:

Το “επικίνδυνο” tweet του Τραμπ και η απάντηση της Ρωσίας

Photo: Mohammed Hassan/UPI