Τα συγχαρητήριά της έδωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος στους Τσίπρα- Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

Η Άνγκελα Μέρκελ για τους Τσίπρα- Ζάεφ είπε πως είναι επιτυχία το ότι οι διαπραγματεύσεις καρποφόρησαν και βρέθηκε λύση στο θέμα της ονομασίας, καθώς η ίδια είχε χάζει κάθε ελπίδα για την εξεύρεση λύσης.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό, η Γερμανίδα Καγκελάριος εκτίμησε πως είναι θετικό το ότι η Γερμανία κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία για το θέμα αυτό, αλλά και στον ρόλο του ΝΑΤΟ.

Η υπερατλαντική συμμαχία συνήθιζε να εστιάζει στην Αμυνα. Συζητήσαμε με τη Γαλλία και τη διευθέτηση πολιτικών ζητημάτων, καθώς οι διαμάχες δεν μπορούν να επιλύονται μόνο με στρατιωτικά μέσα

Μιλώντας για το Brexit, η Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει άτακτη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στις 4 το μεσημέρι και θ’ αναφερθεί στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ. Παράλληλα, θα τονίσει «τη σημασία που έχει η ανάδειξη ενός νέου οράματος συνεργασίας, διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων, απέναντι στην λογική της αδράνειας, της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα κάνει αναφορά στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην επίλυση του «Μακεδονικού» και την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Θα τονίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και θα αναφερθεί στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, καθώς και στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, καθώς και με στελέχη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, θα έχει συναντήσεις με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών, με την Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε ακόμα:

Και επισήμως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» η ΠΓΔΜ για την ΕΕ