Τη στήριξη του βρετανικού λαού για τη συμφωνία για το Brexit ζητάει η Τερέζα Μέι με επιστολή της. Σε λίγες ώρες ξεκινάει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καλείται να εγκρίνει το σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit.

Η ανοιχτή επιστολή της Μέι στους Βρετανούς αναφέρει πως η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είναι έτοιμη να διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit.

Όμως, η προοπτική αυτή φαντάζει ολοένα και πιο δύσκολη με δεδομένη την αντίθεση στάση βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα της και του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την Πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain) είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)

Η Μέι καλεί τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.

Θέλω αυτή να είναι η στιγμή ανανέωσης και συμφιλίωσης για όλη μας τη χώρα. Θα πρέπει να σημάνει τη στιγμή που αφήνουμε στην άκρη τις ταμπέλες “Leave” και “Remain” μια και καλή και να έρθουμε ξανά κοντά ως ένας λαός

Παράλληλα, η ίδια σημειώνει πως το Κοινοβούλιο θα έχει αυτή την ευκαιρία να το κάνει σε λίγες εβδομάδες, όταν θα πραγματοποιήσει μια ουσιαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία.

Αντικείμενο της σημερινής έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες είναι η έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και του σχεδίου πολιτικής διακήρυξης η οποία περιγράφει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, διάφορες παρατάξεις στο κόμμα της Βρετανίδας Πρωθυπουργού ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια Brexit για να κρατήσουν την Βρετανία πιο κοντά στην Ε.Ε., στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι αποτύχει, ωστόσο, οι περισσότεροι τηρούν στάση αναμονής.

Διαβάστε ακόμα:

Ένα βήμα πιο κοντά στο Brexit μετά τη συμφωνία Ισπανίας – Ε.Ε.