Η Μέι δεν έχει στήριξη για τη συμφωνία | Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη για «άτακτη» έξοδο

LIKE US ON FACEBOOK

Ανοιχτά δήλωσε η Τερέζα Μέι ότι δεν έχει ακόμα την απαιτούμενη στήριξη προκειμένου να φέρει τη συμφωνία για το Brexit ξανά στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν δηλώνει πως είναι όλα έτοιμα ακόμα και για μια «άτακτη» έξοδο.

Μετά τη συνάντησή της με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, η οποία αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά άκαρπη, η Τερέζα Μέι δεν δίστασε να παραδεχθεί ενώπιον των βουλευτών ότι δεν έχει ακόμα την πλειοψηφία, ώστε να φέρει προς ψήφιση για τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης απ’ την Ε.Ε.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός στην ομιλία της αρχικά αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με την παράταση του Brexit, ενώ έκανε αναφορά και στη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής.

Στη συνέχεια, όμως, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι δεν υπάρχει ακόμα η απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης απ’ την Ε.Ε. απ’ τη Βουλή.

Όπως είναι τα πράγματα, δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη, για να φέρουμε τη συμφωνία για τρίτη φορά ενώπιον σας

Θυμίζουμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν στη Μέι δύο επιλογές: Παράταση του Brexit έως τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, διαφορετικά στις 12 Απριλίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να παρουσιάσει ένα σχέδιο με τα επόμενα βήματά του ή να αποχωρήσει οριστικά, χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τη Μέι, θα έρθει στη Βουλή τροπολογία, προκειμένου να αλλάξει η σχετική νομοθεσία για το Brexit, και από τις 29 Μαρτίου, να μεταφερθεί το νωρίτερο έως τις 12 Απριλίου.

Κομισιόν: Είμαστε έτοιμοι για «άτακτη» έξοδο

Η Κομισιόν απ’ τη δική της πλευρά ανακοίνωσε πως πλέον έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

«Παρότι το σενάριο μιας μη συμφωνίας δεν είναι το επιθυμητό, η Ε.Ε. είναι έτοιμη», σημείωσε η Κομισιόν, η οποία υπενθύμισε ότι εάν γίνει πραγματικότητα το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, τότε η Βρετανία θα είναι μια τρίτη χώρα και δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 27 και της Μέι, αλλά την οποία το βρετανικό Κοινοβούλιο απέρριψε ήδη δύο φορές.

Αυτό προφανώς θα δημιουργήσει σημαντικές αναταράξεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Οι Βρετανοί πολίτες δεν θα είναι πλέον πολίτες της Ε.Ε. και θα υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους όταν θα διασχίζουν τα σύνορα της Ε.Ε.

Η Κομισιόν προειδοποίησε επίσης ότι παρά τις προετοιμασίες, η επαναφορά των τελωνειακών και των υγειονομικών ελέγχων και ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών της Ε.Ε. μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στα σύνορα.

Πάντως, η πλευρά των Βρυξελλών ξεκαθάρισε πως τα μέτρα προετοιμασίας σε περίπτωση βίαιου διαζυγίου δεν θα μπορούν να αμβλύνουν τελείως τις συνέπειες μιας απουσίας συμφωνίας. «Αυτά αφορούν κυρίως τους ευαίσθητους τομείς της αλιείας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των αεροπορικών μεταφορών».

Η διάταξη για την αμοιβαιότητα στις βίζες, που είναι σε διαδικασία υιοθέτησης, προβλέπει τη δυνατότητα για τους Βρετανούς πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μέσα στην Ε.Ε. υπό τον όρο το Λονδίνο να χορηγεί ένα αμοιβαίο καθεστώς και χωρίς διακρίσεις για τους πολίτες της Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμα:

Brexit: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν νέο δημοψήφισμα

Photo: Jasper Juinen / Bloomberg / Getty
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved