Η λίστα με τα 2.330 ακίνητα που εξαιρέθηκαν από το Υπερταμείο

LIKE US ON FACEBOOK

Τον πλήρη κατάλογο με τα 2.330 ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που εξαιρέθηκαν από το «Υπερταμείο» με απόφαση του ΥΠΟΙΚ και του ΚΥΣΟΙΠ ανήρτησε το υπουργείο Πολιτισμού.

Για τη λίστα με τα 2.330 ακίνητα που εξαιρέθηκαν από το Υπερταμείο, η υπουργός Πολιτισμού, ο υφυπουργός και η Γ.Γ. του υπουργείου τόνισαν πως δεν τίθεται θέμα διαχείρισης εφόσον είναι στην πλήρη κυριότητα του Δημοσίου.

«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ να δώσουμε στην δημοσιότητα τον κατάλογο, έπρεπε όμως να σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει αποφάσεων», σχολίασε συγκεκριμένα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στη συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Πολιτισμού έχει ετοιμάσει μία επιπλέον νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή «για τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας μνημείων ανεξαρτήτως χρονολόγησης», δηλαδή τη διασφάλιση εκτός συναλλαγής και των νεοτέρων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που χρονολογούνται μετά το 1453 μ.Χ., είναι κτήσης Δημοσίου ακόμα και στην περίπτωση που ανήκουν σε ιδιώτη (π.χ αρχοντικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας).

Αναφορικά με τα μνημεία, τα Μουσεία, τους χώρους που έχει αποκτήσει το ΥΠΠΟ με διαδικασίες απευθείας εξαγοράς, απαλλοτρίωσης ή και από κληροδοτήματα και τα διαχειρίζεται για τον δημόσιο σκοπό της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, και αυτά προφανώς αποτελούν δημόσια περιουσία του Δημοσίου, άρα είναι εκτός συναλλαγής και εμπίπτουν στην τροπολογία.

«Για όσους μας αμφισβήτησαν με ερωτήσεις τους στη Βουλή και με διάφορους τρόπους, πιστεύω τώρα είναι και η πρόκληση να ψηφίσουν την τροπολογία στο νομοσχέδιο ώστε να δείξουν έμπρακτα ότι έχουν κάνει λάθος», είπε η κα Ζορμπά.

Πώς προκλήθηκε η όλη αναστάτωση με τα 2330 ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που μεταβιβάστηκαν στην ΕΕΣΥΠ με εξαίρεση;

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Κ. Στρατή, η αιτία βρίσκεται στις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση στο εθνικό κτηματολόγιο.

Για ακίνητα όπως ο Λευκός Πύργος η μόνη πληροφορία που υπήρχε στο εθνικό κτηματολόγιο ήταν ότι πρόκειται για μια ακάλυπτη έκταση κυριότητας του ελληνικού δημοσίου. Αυτές οι εγγραφές στο εθνικό κτηματολόγιο έχουν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη δεκαετία, σε μια εποχή που είχε ανακοινωθεί η πρόοδος και η ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου… που ακόμα δεν έχουμε

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έκανε λόγο και για τα 72 χιλιάδες κρατικά ακίνητα που μεταβιβάστηκαν το 2011 στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ): «Υπάρχει ένας σκελετός στο ντουλάπι και είναι θέμα χρόνου να τον αποκαλύψουμε», σχολίασε η υπουργός Πολιτισμού ενώ ο Κώστας Στρατής τόνισε ότι το κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας που στεγάζει το ΥΠΠΟ είναι από τα 28 ακίνητα του δημοσίου που πέρασαν «εν μια νυκτί» στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο προχώρησε στην εκποίηση τους και το ελληνικό δημόσιο το επανοικιάζει με δυσμενέστατους όρους, υψηλότατο ενοίκιο, και μάλιστα επιβαρύνεται με όλα τα έξοδα συντήρησης.

Δείτε εδώ ολόκληρο τον κατάλογο των ακινήτων που εξαιρούνται απ’ το Υπερταμείο.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ελλάδα είναι όμορφη αλλά από ψηλά είναι ομορφότερη!

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved