Ανανεωμένα είναι τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία ανακοινώθηκαν επίσημα την Τρίτη, και αναφέρουν όλους τους υποψήφιους ανά εκλογική περιφέρεια.

Τα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι ανανεωμένα κατά 72% και περιλαμβάνουν 419 ονόματα. Οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ είναι 6 στους 10 νέα πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν εμπλακεί ποτέ στο παρελθόν στην πολιτική σκηνή και διεκδικούν για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, η ριζική ανανέωση του κόμματος είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς, αν εξαιρεθούν οι 78 σημερινοί βουλευτές της ΝΔ που διεκδικούν την επανεκλογή τους, από τους 341 «υπόλοιπους» υποψηφίους, οι 243 -δηλαδή το 72%- δεν είχε ποτέ στο παρελθόν διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για το εθνικό κοινοβούλιο.

Αρκετοί και συγκεκριμένα 43 είναι οι υποψήφιοι που προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών, την πρωτοβουλία που είχε εγκαινιάσει και υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση πολιτικής συμπόρευσης σε πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική.

Όπως σημειώνουν οι πηγές της Νέας Δημοκρατίας, η ανανέωση έχει και ηλικιακή χροιά: 139 από τους υποψηφίους είναι κάτω των 45 ετών. Μάλιστα 67 εξ αυτών ανήκουν στην γενιά των 30άρηδων, ενώ 12 έχουν γεννηθεί στην δεκαετία του ’90, δηλαδή δεν έχουν κλείσει καν τα 30 τους χρόνια.

Ο μέσος όρος ηλικίας όλων των υποψηφίων είναι τα 49 έτη, ενώ η ΝΔ, όπως λένε επιτελείς του κόμματος, είναι το πρώτο κόμμα που απολύτως συνειδητά ξεπέρασε ακόμη και το υποχρεωτικό όριο ποσόστωσης των φύλων, καθώς το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες. Σε ορισμένες μάλιστα περιφέρειες είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόλυτη ισορροπία (50%-50%) στους υποψήφιους ανάμεσα στα δύο φύλα.

Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ως αρχηγός κόμματος δικαιούται να είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειες, επέλεξε την Δυτική Αθήνα, την Β’ Πειραιά και την Αχαΐα οι οποίες ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας, στις οποίες η ΝΔ δεν είχε την πρώτη θέση στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, μαζί με τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Δείτε εδώ τη λίστα με όλους τους υποψήφιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμα:

Τα ονόματα για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εθνικών εκλογών