Μετά το Πάσχα, ενόψει εκλογών, η Κυβέρνηση αναμένεται να φέρει ένα νέο πακέτο θετικών μέτρων. Μερικά απ’ τα εν λόγω μέτρα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ενώ θα υπάρχει και εφάπαξ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ στο σχετικό ρεπορτάζ του για το νέο πακέτο παροχών της Κυβέρνησης, μελετάται επίσης το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής, προκειμένου να επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα θετικά μέτρα συζητήθηκαν το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και του Γιώργου Χουλιαράκη και οι ανακοινώσεις αναμένονται το διάστημα μετά το Πάσχα.

Στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα έχει κατά καιρούς συζητηθεί να συμπεριληφθούν οι ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ (είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή), η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, όπως και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά το πώς καθίσταται εφικτή η εφαρμογή νέων θετικών μέτρων, η Κυβέρνηση απαντά πως αυτό το “δικαίωμα” το δίνει η μεγάλη υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως το γεγονός ότι η υπέρβαση έχει επαναλαμβανόμενη μορφή τα τελευταία χρόνια, πλέον έχουν κάνει τους υπεύθυνους να μιλούν για «δομικό πρόβλημα» στον προσδιορισμό του ύψους των πλεονασμάτων.

Οι εκτιμήσεις τόσο του υπουργείου Οικονομικών, όσο και των Θεσμών, αναιρούνται διαρκώς προς το θετικότερο από καλύτερα στοιχεία, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενεργοποιήσει ήδη διαδικασίες αναζήτησης του σκέλους εκείνου του πλεονάσματος που έχει μόνιμο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι ο στόχος για το εφετινό πρωτογενές πλεόνασμα τελεί υπό αναθεώρηση προς το θετικότερο. Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ για το 2019, αλλά μετά την «εκρηκτική» περυσινή επίδοση θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για επιπλέον παροχές.

Από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος και προκύπτει υψηλότερο πλεόνασμα, δεν υπάρχει λόγος αναμονής έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων, παραπέμποντας έτσι σε άμεσες ανακοινώσεις των θετικών μέτρων

Σχετικά, τέλος, με την επαναφορά της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου, σημειώνεται ότι έως το 2015 ίσχυε έκπτωση 1,5%, η οποία μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2%, και στη συνέχεια καταργήθηκε. Τώρα, η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων, μαζί με το νέο σχέδιο ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία σε έως 120 δόσεις. Για τη ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους Θεσμούς (τα κλιμάκια των επικεφαλής θα είναι στην Αθήνα στις 6- 8 Μαΐου), καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Διαβάστε ακόμα:

Ποια είναι τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία;