Ένας “ιερός πόλεμος” έχει ξεσπάσει για τη Συμφωνία Εκκλησίας -Κυβέρνησης, μετά κι από την άρνηση της Ιεράς Συνόδου να αποχωρήσουν οι κληρικοί από το δημόσιο. Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στη Συμφωνία.

Όπως φάνηκε κι από την ανακοίνωση του Μαξίμου, μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στη Συμφωνία και να αποχωρήσουν οι κληρικοί από το δημόσιο και στην θέση τους να ανοίξουν 10.000 θέσεις.

Απ΄την πλευρά τους οι Μητροπολίτες αντιδρούν και διαμαρτύρονται, καθώς δεν δέχονται την αποχώρηση των κληρικών ενώ δήλωσαν πρόθυμοι να συζητήσουν τα υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας.

Σε σημερινές δηλώσεις της η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στη βάση του κειμένου συμφωνίας Τσίπρα- Ιερώνυμου.

Ποιοι αντιδρούν;

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, ο οποίος αποχώρησε κι από τη συνεδρίαση, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αυταρχισμό και δολιότητα, αφήνοντας αιχμές και κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

«Ο μόνος ο οποίος υποχρεώνει την Εκκλησία είναι το ιερό σώμα της ιεραρχίας όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά εντολοδόχοι», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως είναι έτοιμος να προσφύγει μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Απ’ τη μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κράτησε πιο χαμηλούς τους τόνους, προσπάθησε να πείσει τους Μητροπολίτες για τη συμφωνία και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν επειδή θα φύγουν από το δημόσιο. Παράλληλα, μετά την ανακοίνωση από το Μαξίμου, χαιρέτισε την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα για διάλογο, χωρίς, όμως, να κάνει κάποιο σχόλιο για το γεγονός ότι στην ανακοίνωση αναφερόταν ξεκάθαρα ότι για την απομάκρυνση των κληρικών από το Δημόσιο αποφασίζει η Πολιτεία.

«Καταρρέει μία προσωπική συμφωνία ή και συναλλαγή», σχολίασαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για προσωπικό φιάσκου του πρωθυπουργού, ενώ η Φώφη Γεννηματά σχολίασε πως «η δήθεν ιστορική συμφωνία είναι στον αέρα, αφήνει όμως πίσω της μια βαθιά κρίση στις σχέσεις Πολιτείας και κλήρου και προβλήματα στο εσωτερικό της εκκλησίας».

Διαβάστε επίσης:

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Μητροπολιτών-Ιερώνυμου | Έντονη διαφωνία