Η μικρή συμμετοχή του κόσμου στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στη χώρα. Τι δήλωσε η Κομισιόν για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και η αντεπίθεση του Ζόραν Ζάεφ.

«Μια ιστορική ευκαιρία», δήλωσε η Κομισιόν για την ΠΓΔΜ όσον αφορά στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή.

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για τη συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο η χώρα στον δρόμο της ένταξής της στην ΕΕ», αυτό ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Η «αντεπίθεση» του Ζόραν Ζάεφ

Μετά την χαμηλή συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα, πλέον ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός προχωρά στην αντεπίθεση και ζητά από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων να μην παίζουν άλλα παιχνίδια με τη «Μακεδονία», καθώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Με περισσότερες από 600.000 ψήφους υπέρ του “Ναι” η βούληση των πολιτών είναι μια σαφής έκκληση προς τους βουλευτές. Καλώ όλους τους υπεύθυνους ηγέτες να ενωθούν ώστε να εισέλθει η “Μακεδονία” στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ας μην παίζουμε παιχνίδια με την “Μακεδονία” μας

Στο επόμενο διάστημα, ο κ. Ζάεφ θα επιχειρήσει να πείσει τα 2/3 της Βουλής των Σκοπίων, προκειμένου να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές για τη νέα ονομασία.

Αυτή τη στιγμή, τα μέλη της κυβέρνησης και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ του ναι, ανέρχονται συνολικά σε 71 βουλευτές από το σύνολο των 120.

Για να κυρωθεί η συμφωνία απαιτούνται 80, ενώ ο κ. Ζάεφ στο δεύτερο διάγγελμά του ανέφερε ότι εάν αυτοί δε συγκεντρωθούν, θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Πώς αντιδρούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ