Η Κομισιόν δίνει τη δική της απάντηση για τις συντάξεις

LIKE US ON FACEBOOK

Τη δική της απάντηση έδωσε η Κομισιόν για τις συντάξεις, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τον ελληνικό λαό και την Κυβέρνηση. Διαψεύδει και Κυβερνητικός αξιωματούχος το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι λέει η Κομισιόν για τις συντάξεις και για το αν θα εφαρμοστεί τελικά η περικοπή από 1/1/2019; Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όπως μεταδίδει το Reuters, «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Αυτή ήταν η απάντηση στη σχετική ερώτηση αν η χώρα μας έχει την ελευθερία να μην εφαρμόσει την περικοπή στις συντάξεις το 2019.

Απ’ τη μεριά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Αλεξάντερ Ουίντερσταϊν κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου και ερωτηθείς σχετικά με την περικοπή των συντάξεων δήλωσε «Pacta sunt servanda». Που σημαίνει πως οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρούνται.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα σχόλια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε επισημάνει χαρακτηριστικά πως «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, μόνο συζητήσεις

«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, οι οποίοι αποχώρησαν σήμερα Παρασκευή.

Μετά από ημέρες διαβουλεύσεων, συμφωνήθηκε το κοστολόγιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αλλά δεν ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις για τον δημοσιονομικό χώρο, ούτε του 2018, ούτε του 2019. Και κάτω από αυτές τις συνθήκες παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές.

Μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά…Οι συζητήσεις συνεχίζονται

Reuters: Καμία συμφωνία ακόμη για τις συντάξεις

Νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία για τις συντάξεις και αν τελικά θα εφαρμοστεί η περικοπή ή όχι.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο, η Αθήνα υποστηρίζει ότι διαθέτει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων έως και 18% από τον Ιανουάριο, διατηρώντας παράλληλα σε υγιή πορεία τα δημοσιονομικά  της.

Παρ’ όλα αυτά πηγή που επικαλείται το Reuters επισήμανε πως είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Η ίδια πηγή αναφέρει πως «είναι ακόμη απαραίτητο να γίνει καλή δουλειά».

Δεύτερη πηγή ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

Το πρωί της Παρασκευής, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, μετέδωσε πως οι θεσμοί «μιλούν για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις» και «έχουν ενημερώσει σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε τι αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Βιώσιμο το ασφαλιστικό για τους Θεσμούς | Μιλάνε για ακύρωση της περικοπής των συντάξεων

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved