Η κεντρική προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα σημαίνει κι επίσημα την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου, αφού, αύριο Σάββατο, τα κόμματα και οι υποψήφιοι δεν έχουν δικαίωμα να παραχωρήσουν ομιλίες ή να έχουν τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο σε όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες για μαζική συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής και στήριξη των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στόχος είναι η συμμετοχή στις κάλπες. Η αποχή στις Ευρωεκλογές ήταν 41%. Από τους 10.074.898 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους ψήφισαν 5.920.437, ενώ υπήρξαν 90.538 λευκά και 173.745 άκυρα ψηφοδέλτια.

“Ο λαός μας δεν μπορεί να ξεχάσει τις μαύρες μέρες που έζησε αυτός ο τόπος, απ’ το 2010 έως την 1η Γενάρη του 2015, που κάναμε τη μεγάλη πολιτική ανατροπή. Σήμερα καλούμαστε να κάνουμε ακόμα μια μεγάλη ανατροπή, για να συνεχίσουμε την πορεία προς τα μπρος», είπε ο Πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του.

Θέλω ν’ απευθυνθώ στον κάθε Έλληνα και στην κάθε Ελληνίδα. Η μεγάλη ανατροπή της Κυριακής είναι πρώτα απ’ όλα θέμα συνείδησης.
Να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά σε αυτό τον τόπο τι έζησε ως το 2014 και πως είναι η χώρα σήμερα. Να σκεφτεί αν αξίζει τώρα, μετά από τόσους κόπους, να ξαναγυρίσουμε πίσω στις μέρες της
απελπισίας, της καταστολής, της αυθαιρεσίας. Και στις νύχτες των σκουπιδιών. Να σκεφτεί να κρίνει και να συγκρίνει. Και να μη πάει μόνος του στη κάλπη. Ο καθένας να πάρει και άλλον ένα μαζί του στην κάλπη

«Δεν θα ξαναδώσουμε τα κλειδιά του ταμείου σε αυτούς που το χρεοκόπησαν. Δεν θα δώσουμε ξανά το τιμόνι σε αυτούς που έριξαν στο γκρεμό τη χώρα. Δεν θα εμπιστευτούμε ξανά το μέλλον μας σε όσους γκρεμίσανε τα όνειρα και την αξιοπρέπειά μας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και προειδοποίησε όσους προεξοφλούν την τελική κρίση του ελληνικού λαού και ράβουν κοστούμια εξουσίας να μην βιάζονται γιατί ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτή η απόφαση, είναι απόφαση για τη ζωή του, το μέλλον την αξιοπρέπεια του.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως 4 χρόνια μετά τις εκλογές του 2015, η Κυβέρνηση είναι ακόμα εδώ, αλλά έχουν φύγει η Τρόικα και τα “γεράκια του ΔΝΤ”, ενώ ζήτησε την εντολή του λαού, όπως είπε, αυτή τη φορά για να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ το δικό του πρόγραμμα:

Ζητάμε την εντολή του ελληνικού λαού, αλλά αυτή τη φορά να κριθούμε για το δικό μας πρόγραμμα. Δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία, αλλά πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα. Ζητάμε εντολή ανατροπής. Η Ελλάδα ανήκει και πάλι στους Έλληνες, και αυτό είναι ό, τι μεγαλύτερο κατόρθωμα που άξιζε να αγωνιστούμε όλα αυτά τα χρόνια. Το κυριότερο είναι ότι είμαστε εδώ, ελεύθεροι και περήφανοι γιατί αποτρέψαμε το σχέδιο φτωχοποίησης του λαού μας

Σχετικά με την ανάπτυξη, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει δίκαιη ανάπτυξη, ανάπτυξη για όλους, ενώ πρόσθεσε πως παρέλαβε μια διαλυμένη οικονομία και τώρα πλέον είμαστε στο 9ο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης.

Έχουμε σχέδιο για Δίκαιη ανάπτυξη. Ανάπτυξη για όλους. Και έχουμε αποδείξει ότι το μπορούμε. Πήραμε μια οικονομία διαλυμένη, που μετρούσε 7 ολόκληρα χρόνια ύφεσης και σήμερα είμαστε σε 9ο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης. Σήμερα ξένες επενδύσεις είναι σε ρεκόρ δεκαετίας, οι εξαγωγές, η βιομηχανία, η οικοδομή, ο τουρισμός καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις. Αυτή την οικονομία θέλουμε να την κάνουμε να αποδίδει περισσότερο, αλλά να αποδίδει για όλους. Όχι μόνο για δέκα οικογένειες που για χρόνια λυμαίνονται τις δυνατότητες της χώρας και του λαού μας. Μ’ αυτές τις οικογένειες τα βάλαμε και γι΄αυτό μας πολέμησαν με λύσσα

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως πλέον η Ελλάδα στα βόρεια σύνορά της δεν έχει μια χώρα- εχθρό, αλλά μια χώρα σύμμαχο.

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αποκαθιστά την ιστορία μας. Την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. Και σήμερα, έχουμε στα Βόρεια σύνορά μας μια φίλη χώρα και όχι έναν εχθρό. Μια χώρα στην οποία τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της και όχι τα τουρκικά πολεμικά. Και μετά όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με τις επιστολές που εδώ και 14 χρόνια παρέδιδαν το όνομα Μακεδονία χωρίς αλλαγή Συνταγματική, για κάθε χρήση εντός και εκτός της χώρας των γειτόνων μας, όλοι οι Έλληνες συνειδητοποίησαν τη μεγάλη υποκρισία, την άθλια εθνική απάτη που έστησε η ΝΔ εις βάρος μας όλο το προηγούμενο διάστημα

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους που ότι σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση νομίζουν ότι απευθύνονται σε πελάτες, κι όχι σε πολίτες με μνήμη και γνώση.

Βομβαρδίζουν με διαφήμιση, λένε κούφια λόγια και αρνούνται το διάλογο, ακόμα και το debate όλων των πολιτικών δυνάμεων. Κάτι φοβούνται για αυτό και κρύβονται. Κρύβονται γιατί κάτι έχουν να κρύψουν. Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ από το λαό

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απόφασή του να πάει καλεσμένος στον ΣΚΑΪ, παρά το εμπάργκο, και χαρακτήρισε τη συνέντευξη ως ένα “debate” με τον Μητσοτάκη, αλλά χωρίς να βρίσκεται εκείνος παρών.

“Υπηρετήσαμε πάντα την αλήθεια και το πατριωτικό συμφέρον”

«Εμείς είμαστε περήφανοι γιατί στο διάβα της ιστορίας η δική μας παράταξη υπηρέτησε πάντα την αλήθεια και το πατριωτικό συμφέρον.Από τα χρόνια του Βενιζέλου, από το έπος του 40 και τα χρόνια του ΕΑΜ μέχρι σήμερα η Αριστερά, η Δημοκρατική παράταξη βάζει πρώτα την Ελλάδα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ο ελληνικός λαός θα αποτρέψει τη μεγάλη κλοπή”

Για σχέδιο να δοθούν τα πάντα σε τράπεζες και δανειστές, κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρα τη ΝΔ, ενώ κάλεσε τον ελληνικό λαό ν’ αποτρέψει την κλοπή στις θυσίες του:

Το σχέδιο τους είναι να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση και να κόψουν ξανά τις συντάξεις. Το σχέδιο τους είναι να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ, να αυξήσουν τις τιμές στο ρεύμα και τα φάρμακα, να απολύσουν δασκάλους και γιατρούς, να δώσουν ξανά τα πάντα στους δανειστές και τις τράπεζες

Στη συνέχεια της ομλίας του, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στις Ελληνίδες και τους Έλληνες της μεσαίας τάξης, ρώτησε εάν πηγαίνουν τα παιδιά τους σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία και σχολεία, ενώ υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στελέχωσε τα σχολεία με ειδικούς δασκάλους για άτομα με αναπηρία.

“Το παιχνίδι γυρίζει”

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και στους απογοητευμένους:

Είστε εδώ και μαζί θα προχωρήσουμε, μέχρι να αλλάξουμε την Ελλάδα, να την κάνουμε πιο δίκαιη. Να ξέρετε μια ψήφος μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, και τη Δευτέρα θα αναγκαστούν να στηρίξουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις την προοδευτική Κυβέρνηση. Η σημερινή σας παρουσία είναι συγκλονιστική γιατί βρισκόμαστε σε ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, αλλά είστε εδώ, όπως θα είστε και την Κυριακή. Την Κυριακή υπογράφουμε ένα νέο συμβόλαιο με τον λαό μας. Η σημερινή συγκέντρωση από μόνη της αποτελεί απάντηση για το εάν γυρίζει το παιχνίδι! Σας καλώ όλους να βρεθούμε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας, κανένας να μην λείψει απ’ την κάλπη, απ’ τον αγώνα για το μέλλον μας και τη ζωή μας. Ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή τη συγκλονιστική συγκέντρωση!

Photo: Eurokinissi/KOSTAS VILLA