Η κακοκαιρία «χτύπησε» ξανά τη χώρα, με πλημμύρες σε ποτάμια, διακοπές ρεύματος και διακοπές στην κυκλοφορία να σημειώνονται από το πρωί του Σαββάτου.

Ειδικότερα, χιονοπτώσεις και έντονες βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν από το πρωί του Σαββάτου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η κυκλοφορία διακόπηκε σε ορισμένα σημεία, ενώ σε άλλα πραγματοποιείται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης, διακόπηκε από το μεσημέρι η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

Πλημμύρες ποταμών σημειώθηκαν σε Αλφειό και Έβρο, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η Κωπαΐδα. Χωρίς ρεύμα πολλά χωριά στη Μάνη.

Ανεβαίνει η στάθμη σε Έβρο και Σπερχειό

Συγκεκριμένα για τον Έβρο, μεγάλες ήταν οι ποσότητες νερών που έρχονταν από τα Ύψαλα, με συνέπεια να έχει ανέβει επικίνδυνα η στάθμη στο Πέταλο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα alexpoli.gr, η στάθμη από το  πρωί του Σαββάτου βρίσκεται στα 4.30 μέτρα, ενώ ο αντιδήμαρχος Φερών ανέφερε ότι σε περιοχή πίσω από τη Γεμιστή έχουν ήδη σημειωθεί πλημμύρες, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί τα αναχώματα.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν 800 κυβικά νερό το δευτερόλεπτο από τα Ύψαλα, ενώ χιόνι ρίχνει στην περιοχή των Κήπων.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν εκδηλωθεί στον Σπερχειό Ποταμό. Παρόλα αυτά, από το πρωί του Σαββάτου πλημμύρες πλήττουν την Κωπαϊδα, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Καρακάντζα.

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται και στις ορεινές περιοχές της Βοιωτίας, ενώ στα όρια υπερχείλισης είναι οι ποταμοί Κηφισός και Ασωπός.

Χιονόπτωση σε Εύβοια και Στερεά Ελλάδα

Από το πρωί του Σαββάτου έντονη είναι η χιονόπτωση και στον Άγιο της Εύβοιας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Χιόνια και στη Στερεά Ελλάδα, όπου ανοιχτό παραμένει το κεντρικό οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας, ενώ επικρατεί έντονη χιονόπτωση στα ορεινά διαμερίσματα του νομού, με κάποια να έχουν αποκλειστεί από το χιόνι. Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στον δρόμο Λαμίας-Άμφισσας και ειδικότερα στην περιοχή του Μπράλου, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Καταστράφηκαν καλλιέργειες

Σοβαρή ήταν η καταστροφή που προκάλεσαν σε αγροικίες και καλλιέργειες, οι πλημμύρες στον ποταμό Αλφειό. Μπορεί η στάθμη να υποχώρησε κατά περίπου 30 εκατοστά τη νύχτα, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με το ilialive.gr, ο κίνδυνος ανόδου της στάθμης αναμένεται να είναι υψηλός μέχρι και το βράδυ της Κυριακής.

Οι περιοχές που σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκάλεσε η κακοκαιρία στη Μεσσηνία, με αρκετά χωριά στη Μάνη, αλλά και μεμονωμένα σπίτια να παραμένουν από την Παρασκευή το βράδυ χωρίς ρεύμα, εξαιτίας βλαβών στο δίκτυο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα eleftheriaonline.gr, τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν βλάβες στους μετασχηματιστές.

Διακοπές ρεύματος από ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΗ σημειώθηκαν από την Παρασκευή το βράδυ και σε αρκετές περιοχές στη Λακωνία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του FLY, τα προβλήματα προέκυψαν σε μετασχηματιστές του δικτύου μετά από ισχυρούς κεραυνούς. Τα προβλήματα εντοπίστηκαν σε περιοχές του Δ.Σπάρτης, του Δ.Ευρώτα αλλά και στη Μάνη.

Παράλληλα, τη δυσαρέσκεια της προς τον διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ εξέφρασε μέσα από επιστολή της και η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, καθώς τις τελευταίες ημέρες λόγω κακοκαιρίας έχουν σημειωθεί πολύωρες διακοπές ρεύματος.

Χαρακτηριστικά, ή ίδια αναφέρει ότι «αυτές οι συχνές και πολύωρες διακοπές δημιουργούν πλείστα και σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των δομών, των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των νοικοκυριών και φυσικά στους συνανθρώπους μας ΑΜΕΑ των οποίων διακινδυνεύεται ακόμη και η ίδια τους η ζωή, ιδίως στις περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη η μηχανική υποστήριξη».

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

 • Επαρχιακή Οδός Περιστέρας – Χ/Κ Καλαβρύτων
 • Επαρχιακή Οδός Πούντας – Καλαβρύτων στο 3ο χλμ
 • Παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου – Πατρών στο 66ο χλμ, στο ρεύμα προς Κόρινθο, λόγω κατολίσθησης και πτώσης δέντρων
 • Επαρχιακή Οδός Αιγείρας – Περιθωρίου μετά τον κόμβο των Αιγών, λόγω κατολίσθησης
 • Επαρχιακή Οδός Θέρμου – Λουτρά Στάχτης, μέσω της γέφυρας Πόρου, λόγω κατολίσθησης
 • Επαρχιακή Οδός Άνω Χώρας – Κρυονερίων
 • Επαρχιακή Οδός Ναυπάκτου – Γραμμένης Οξιάς, στον κόμβο προς Ελατοβρύση
 • Επαρχιακή Οδός Ναυπάκτου – Γραμμένης Οξιάς, στους κόμβους προς Καλλονή, Κυδωνιά, Λεύκας, Γραμμένης Οξιάς και Μανδρινής.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες:

 • Επαρχιακή Οδός Περιστέρας – Χ/Κ Καλαβρύτων
 • Επαρχιακή Οδός Ναυπάκτου – Πλατάνου, από Τ.Κ. Παλαιόπυργο έως Πλάτανο
 • Επαρχιακή Οδός Ναυπάκτου – Άνω Χώρας, από Λιμνίτσα και άνω
 • Επαρχιακή Οδός Ναυπάκτου – Πλατάνου, από το ύψος του Πλατάνου και άνω
 • Επαρχιακή Οδός Καλλιθέας – Προυσού από 12ο χλμ (Λαμπίρι) έως το 18ο χλμ (Θέση Αραποκέφαλα)
 • Επαρχιακή Οδός Θέρμου – Αργυρού Πηγαδίου, από Νεροχώρι έως Αργυρό Πηγαδίου.
 • Επαρχιακή Οδός Θέρμου – Χαλικίου, από 13ο χλμ έως και το Χαλίκι
 • Επαρχιακή Οδός Κόνισκας – Διπλάτανου

Διαβάστε ακόμη:

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η ΕΜΥ

Photo: tvstar