Η Ισλανδία “θρηνεί” τον πρώτο παγετώνα που χάθηκε από την κλιματική αλλαγή με αυτόν τον τρόπο!

LIKE US ON FACEBOOK

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει αισθητά πλέον τον πλανήτη μας, πράγμα που η Ισλανδία έχει αντιληφθεί. Η χώρα αυτή δημιούργησε μνημείο για τον παγετώνα που εξαφανίστηκε για πρώτη φορά εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας. 

Η Ισλανδία προέβη σε μια συμβολική κίνηση με σκοπό να προσεγγίσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής κι έτσι πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια μιας πλάκας στη μνήμη του Όκγιεκουλ, του πρώτου παγετώνα της χώρας, που έπαψε να έχει το καθεστώς του παγετώνα.

Η κίνηση αυτή αποτελεί περισσότερο έναν τρόπο να προσελκύσουν την προσοχή του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.

Η αναμνηστική πλάκα αποκαλύφθηκε γύρω στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) εκεί όπου βρισκόταν ο παγετώνας Όκγιεκουλ (η λέξη σημαίνει «ΟΚ παγετώνας» στα ισλανδικά), στο δυτικό τμήμα της χώρας. Αξιωματούχοι, ακτιβιστές και επιστήμονες συγκεντρώθηκαν στην Ισλανδία την Κυριακή 18 Αυγούστου για την κηδεία του πρώτου παγετώνα του έθνους που έπεσε θύμα της κλιματικής κρίσης.

Ο παγετώνας αυτός έχασε την κατάσταση του παγετώνα του το 2014, όπως ανέφερε η AFP, και οι επιστήμονες φοβούνται ότι είναι μόνο ο πρώτος από τους πολλούς που θα λιώσουν. Η χώρα θα μπορούσε να χάνει όλο και περισσότερους από 400 παγετώνες από το 2200.

“Θα είναι το πρώτο μνημείο για έναν παγετώνα που εξαφανίσθηκε εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών στον κόσμο”, είχε δηλώσει τον Ιούλιο η Σιμέν Χάου, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Ράις των ΗΠΑ, που είχε και τη σχετική πρωτοβουλία.

Στην τελετή συμμετείχαν, επίσης, η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Κατρίν Γιακομπσντότιρ, και η πρώην αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον.

Η πλάκα αυτή φέρει την επιγραφή «Μια επιστολή για το μέλλον» στα ισλανδικά και τα αγγλικά. Με αυτόν τον τρόπο οι μελετητές ελπίζουν πως θα ευαισθητοποιήσουν και θα κεντρίσουν την προσοχή του κόσμου σχετικά με την εξαφάνιση των παγετώνων και τις επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας. Η πλάκα φέρει, ακόμα, την επιγραφή «415 ppm CO2», που αποτελεί αναφορά στο επίπεδο ρεκόρ συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα που καταγράφηκε τον περασμένο Μάιο στην ατμόσφαιρα.

μνημείο για τον παγετώνα

Η Ισλανδία από την πλευρά της προσπαθεί να προλάβει το πρόβλημα, πετυχαίνοντας την παραγωγή ενέργειας με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Παρ’ όλα αυτά, η απώλεια παγετώνων, που καλύπτουν σήμερα περίπου το 11% της Ισλανδίας, θα μπορούσε να απειλήσει την καθαρή ενέργεια της χώρας.
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved