Η… γρουσούζικη πανσέληνος του Σεπτεμβρίου!

LIKE US ON FACEBOOK

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια, πέφτει πανσέληνος Παρασκευή και 13! Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είναι αύριο, Παρασκευή 13 του μήνα, κι αυτό έχει να συμβεί απ’ το 2000, όταν είχε πέσει Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.

H πανσέληνος του Σεπτεμβρίου θα εμφανιστεί στον ουρανό λίγο μετά τη δύση του ηλίου την Παρασκευή, ενώ θα φτάσει στο απόγειό της ακριβώς 33 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η εν λόγω πανσέληνος είναι κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία ή αλλιώς την έναρξη του Φθινοπώρου, το οποίο κάνει επίσημα «πρεμιέρα» στις 23 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, αν και πρόκειται για πανσέληνο, το φεγγάρι θα είναι αρκετά μικρό στον ουρανό. Γιατί; Διότι την Παρασκευή που φτάνει στο απόγειό του, θα βρίσκεται στο πιο μακρύ σημείο σε τροχιά γύρω από τη γη με αποτέλεσμα να εμφανίζεται 14% μικρότερο στη Γη.

Η επόμενη πανσέληνος που θα είναι Παρασκευή και 13, θα είναι στις 13 Αυγούστου του 2049.

Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου και το άλλο της όνομα

Η πανσέληνος του Σεπτέμβρη είναι γνωστή ως «harvest moon» (δηλαδή της συγκομιδής). Το όνομα προέκυψε από τη γεωργία, καθώς η φθινοπωρινή ισημερία έπεφτε πάντα μαζί με τις γεωργικές εργασίες των αγροτών.

Οι σοδειές τους μεγάλωναν πάντα στα τέλη του Καλοκαιριού και τις αρχές του Φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να εργαστούν σκληρά έως αργά τη νύχτα προκειμένου να κάνουν τη συγκομιδή. Τότε δεν υπήρχαν τρακτέρ με φακούς και οι αγρότες εργάζονταν με σύμμαχο το ολόγιομο φεγγάρι.

Θυμηθείτε εδώ φωτογραφίες απ’ την πανσέληνο του Αυγούστου:

Μπορεί να είχε συννεφιά… αλλά η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος ήταν μαγική! | Photos

Photo: Eurokinissi / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved