Μια ιστορική απόφαση πάρθηκε την Κυριακή απ’ τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι έδωσαν το «πράσινο φως» στο «διαζύγιο» με τη Βρετανία. Ποια είναι, όμως, η επόμενη μέρα του Brexit και γιατί τώρα ξεκινάει το πιο δύσκολο κομμάτι για τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

Το μήνυμα Ε.Ε. στο Λονδίνο ήταν σαφές, «αυτή είναι η μοναδική συμφωνία» για το Brexit και σε περίπτωση που δεν εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, δεν υπάρξουν άλλες διαπραγματεύσεις.

Ποια είναι τα σενάρια εάν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία για το Brexit, αφού μάλιστα η πλειοψηφία στην οποία ελπίζει η Μέι στηρίζεται στη συμμαχία του DUP, το οποίο όμως έχεις εκφράσει την αντίθεσή του, ενώ διχασμένοι παραμένουν και οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματός της.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), στο ενδεχόμενο που οι Βρετανοί βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία, θα μπορούσε θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου. Σ’ αυτή την περίπτωση,  οι οικονομικές σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ θα διέπονταν από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα έπρεπε να τεθούν μια σειρά από τελωνειακούς και κανονιστικούς ελέγχους.

Αυτό είναι και το σενάριο που «τρέμουν» περισσότερο οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο, μιας και υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει νέα πτώση της λίρας.

Ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει μια δεύτερη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία. Η Τερέζα Μέι θα μπορούσε να ζητήσει τη διεξαγωγή μιας δεύτερης ψηφοφορίας και ενδεχομένως να ζητούσε να εξεταστούν ξανά κάποιοι όροι. Αυτό είναι το σενάριο στο οποίο ελπίζει το βορειοιρλανδικό κόμμα DUP, αναγκαίο για τη διασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τη Sunday Telegraph, οι Βρετανοί υπουργοί και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη ξεκινήσει να σκέφτονται ένα «plan Β» για τη συμφωνία, που θα είχε ως πρότυπο το μοντέλο της Νορβηγίας.

Το τρίτο σενάριο θέλει νέες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η απόρριψη του Brexit από το κοινοβούλιο θα αποδυνάμωνε την «καρέκλα» της Μέι, η οποία θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με μία πρόταση δυσπιστίας από το ίδιο της το κόμμα.

Το σενάριο αυτό επιθυμούν οι Εργατικοί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι εκλογές ή πρόταση δυσπιστίας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης μέσα σε δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, η Τερέζα Μέι θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές, με την προϋπόθεση να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit από τα 2/3 του κοινοβουλίου.

Στο ενδεχόμενο που δεν πραγματοποιηθούν νέες εκλογές, το Εργατικό Κόμμα έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στην Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε μετά την έγκριση του Brexit απ’ τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι το κόμμα του πρόκειται να καταψηφίσει την συμφωνία για το Brexit στο κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη:

Brexit: To μήνυμα Ε.Ε. στο Λονδίνο και οι πρώτες δηλώσεις

Photo: REUTERS/TOBY MELVILLE