Η επόμενη μέρα στην ΠΓΔΜ, μετά την έγκριση από την Βουλή της πρότασης για έναρξη της τροποποίησης του Συντάγματος απ’ την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ την έναρξη αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναμένεται να προετοιμάσει μέσα στις επόμενες μέρες τα σχέδια συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία και θα υποβληθούν για συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια, αναμένεται να ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία. δηλαδή 61 βουλευτές απ΄τους 120.

Έπειτα, τα συγκεκριμένα σχέδια θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και η κυβέρνηση θα αναλάβει μετά να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, που θα υποβληθούν και πάλι προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Απ’ την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές απ’ τους 120.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να ξεπεράσει τους τρεις μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, διέγραψε από το κόμμα επτά βουλευτές του που ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζάεφ.

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ την έναρξη αναθεώρησης του Συντάγματος

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την απόφαση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ για την έναρξη των συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, σε ανακοίνωσή της, δήλωσε ότι: «Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».

Χαιρετίζει την απόφαση της Βουλής της ΠΓΔΜ και το Βερολίνο

Για «σημαντικό βήμα» στην κατεύθυνση της ευρωατλαντικής οικογένειας και «ιστορική ευκαιρία» για να διευθετηθεί το ονοματολογικό, κάνει λόγο σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σχετικά με την χθεσινή απόφαση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και την αναγνωρίζει ως σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ευρωατλαντικής οικογένειας και ως ιστορική ευκαιρία προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά για την ονομασία με την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος.

Διαβάστε ακόμη:

Τι έγραψαν τα διεθνή ΜΜΕ για το αποτέλεσμα στη Βουλή της ΠΓΔΜ

Photo: Georgi Licovski (EPA/EFE)