Η επόμενη μέρα μετά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ποια τα σενάρια και ποια τα επόμενα βήματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Την Τετάρτη τελικά η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Τίτλοι τέλους έπεσαν την Κυριακή στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κράτησε τέσσερα χρόνια, με τον Πάνο Καμμένο ν’ υποβάλει την παραίτησή του από την κυβέρνηση με αφορμή τις εξελίξεις για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια στιγμή, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή:

Ο καθένας και η καθεμιά οφείλουμε στις κρίσιμες στιγμές να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, απέναντι στον τόπο, απέναντι σε αυτό που πιστεύουμε βαθιά ως εθνικό συμφέρον

Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι παρόλο που το Σύνταγμα του δίνει τη δυνατότητα για αναζήτηση ad hoc πλειοψηφιών, δεν το έκανε ούτε το 2015, «όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση με προέτρεπε να συνεχίσω, χωρίς να είναι σαφές ότι έχω την απόλυση πλειοψηφία των βουλευτών».

«Δεν θα το κάνω ούτε τώρα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο κ. Καμμένος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχολίασε ότι η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης γίνεται από υπερευαισθησία του πρωθυπουργού και ότι οι ΑΝΕΛ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πουν «όχι».

Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε ότι πρόκειται να διαγράψει από το κόμμα όποιον βουλευτή δεν καταψηφίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και ανέφερε ότι η Έλενα Κουντούρα και ο Βασίλης Κόκκαλης δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους.

Την παραίτησή του από την κυβέρνηση ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, ο οποίος φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τον Πάνο Καμμένο. Ο ίδιος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» ότι έχει ήδη παραδώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

 

Συνεχίζω να συμπορεύομαι με τον Πάνο Καμμένο, δήλωσε και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

Πιστεύω ότι ο Θεός με βοήθησε, με φώτισε, μου έδωσε δύναμη,  όπως δύναμη μου έδωσαν πολλοί συμπολίτες μου να αποφασίζω για αυτά που πιστεύω. Έτσι λοιπόν θεώρησα ότι ο Πάνος Καμμένος, είδαν την αγωνία τους όλα αυτά τα χρόνια για κάτι καλύτερο σε αυτή τη χώρα και μιλάω για πατρίδα ελεύθερα, για αγώνες εθνικούς ελεύθερα και αυτό με κάνει να συνεχίζω να συμπορεύομαι με τον πρόεδρο και το κόμμα. Όλοι κρινόμαστε, οι Έλληνες πολίτες μας παρακολουθούν, έχουν τον τρόπο τους και μας κρίνουν και το δείχνουν στην κάλπη. Η Ελλάδα συνεχίζει

Την ίδια ώρα, ο Τέρενς Κουίκ, μέσα από ανακοίνωσή του στο Twitter δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών και ότι πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της, ανέφερε απ’ την πλευρά της η  υφυπουργός Εσωτερικών και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, επαναφέροντας τη δήλωση που είχε κάνει και στις 8 Ιανουαρίου.

Στην αναζήτηση των 151 βουλευτών

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το «κλειδί» για να εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας την ψήφο εμπιστοσύνης είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Παρόλο που ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε ότι όσοι δεν παραιτηθούν, θα διαγραφούν, φαίνεται ότι δεν θορυβήθηκαν όλοι οι βουλευτές.

Συγκεκριμένα, η ΚΟ των ΑΝΕΛ μετράει επτά βουλευτές: Κουντουρά Έλενα, Καμμένος Πάνος, Παπαχριστόπουλος Θανάσης, Κατσίκης Κωνσταντίνου, Ζουράρις Κώστας, Κόκκαλης Βασίλης και Κόλλια – Τσαρουχά Μαρία.

Απ’ αυτούς ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να δώσει ο κ. Παπαχριστόπουλος και ο κ. Ζουράρις, ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμα την απόφαση των κ. Κουντουρά και Κόκκαλη.

Αξίζει να σημειώσουμε ακόμη ότι παρόλο που η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης αναμενόταν να γίνει την Πέμπτη, τελικά αυτή θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι τη Δευτέρα το πρωί θα γίνει έκτακτη διάσκεψη προέδρων, όπου θα εισηγηθεί την επίσπευση της διαδικασίας και ότι την Τρίτη το απόγευμα θα ξεκινήσει η συζήτηση προκειμένου ν’ ολοκληρωθεί μία ημέρα μετά.

«Πριν από μία ώρα μου έστειλε ο πρωθυπουργός επιστολή, με την οποία μου γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του συντάγματος» ανέφερε ο κ. Βούτσης, ενώ πρόσθεσε ότι:

Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει προ παρελεύσεως δύο ημερών. Θα ξεκινήσει την Τρίτη αργά το μεσημέρι και δεν μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τρεις μέρες. Για αυτό, η πρόταση μου στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί, είναι να διαρκέσει η διαδικασία δύο μέρες. Δηλαδή, Τετάρτη βράδυ να γίνει η ψηφοφορία

Διαβάστε ακόμη τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Διαβάστε την αντίδραση απ’ την αντιπολίτευση:

Το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα | Τι υποστηρίζει η αντιπολίτευση

Photo: EUROKINISSI