Μπορεί να ζούμε στο 2020, όμως η επιθετικότητα εναντίον των παιδιών δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί, ενώ φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος των παιδιών είναι επίσης συχνά. 

Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η αφορμή; Η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής.

Μια τέτοια μέρα, όπως και κάθε μέρα, θα πρέπει να θυμόμαστε πως η επιθετικότητα εναντίον των παιδιών δεν είναι λύση, ενώ εκατομμύρια παιδιά σ’ όλο τον κόσμο υποφέρουν από κακομεταχείριση και βία διαφορετικών ειδών, ψυχική, συναισθηματική και σωματική. Τα είδη αυτά δεν διαφέρουν στην ουσία πολύ μεταξύ τους, αφού είναι το ίδιο επίπονα και άσχημα για τα παιδιά που τα βιώνουν.

επιθετικότητα εναντίον των παιδιών

Pexels

Φυσικά και η επιθετικότητα σχετίζεται άμεσα με τη βία και για να θεωρηθεί κάποιο παιδί κακοποιημένο δεν χρειάζεται να έχει πάνω του πληγές και μώλωπες. Η ψυχολογική βία πονάει το ίδιο και δε θα έπρεπε σήμερα να υφίσταται κανένα είδος βίας εις βάρος των παιδιών.

Μην ξεχνάς πως η λεκτική και ψυχολογική βία δεν είναι ορατή σε πρώτο στάδιο, όμως οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Αφήνει, μάλιστα, ως αιώνια κατάλοιπα κάποια ίχνη συναισθηματικών διαταραχών και συμπεριφορών, όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί.

Ψυχολόγοι έχουν τονίσει κατά καιρούς πως η ψυχολογική κακοποίηση στην παιδική ηλικία υπερισχύει των υπόλοιπων μορφών κακοποίησης, ενώ μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην ενήλικη ζωή των παιδιών.

Το bullying είναι μια μορφή επιθετικότητας -λεκτική και σωματική, ενώ η τρομοκρατική συμπεριφορά και οι λεκτικές απειλές χρησιμοποιούνται επίσης μερικές φορές από τους γονείς και μπορούν να βλάψουν το παιδί.

Οι διαταραχές που μπορεί να προκληθούν δεν είναι λίγες, αφού το άγχος, η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η επιθετική και εν γένει κακή συμπεριφορά, αλλά ακόμα και η βία από την πλευρά των παιδιών μεγαλώνοντας μπορεί να είναι ο αντίκτυπος της επιθετικής συμπεριφοράς που δέχτηκαν στην παιδική τους ηλικία.

Η Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών δεν είναι η μόνη ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών. Η επιθετικότητα στην παιδική ηλικία είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να σταματήσει το συντομότερο κι ο καθένας από την πλευρά του φέρει ευθύνη. 

Διάβασε ακόμα:

Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά: Τα στοιχεία για την Ελλάδα σοκάρουν

Photo: Pixabay