Η Ρώμη αγνόησε τις υποδείξεις τις Κομισιόν και έστειλε ξανά τον ίδιο προϋπολογισμό, προσθέτοντας έναν μηχανισμό ελέγχου των δημοσίων δαπανών και σειρά πωλήσεων δημόσιας περιουσίας. Η επιστολή της Ιταλίας προς την Κομισιόν για τις έκτακτες ανάγκες.

Μετά κι από την απάντηση της Ε.Ε., η ιταλική Κυβέρνηση έκανε λόγο πάλι για τα κύρια σημεία του κρατικού προϋπολογισμού, με ανώτατο όριο στη σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ, το 2,4%. Τώρα η επιστολή της Ιταλίας προς την Κομισιόν αφορά τις έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν και για τις οποίες ζητά ευελιξία.

Ως έκτακτες ανάγκες αναφέρει, μεταξύ άλλων, την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα και τις συνέπειες των ισχυρών βροχοπτώσεων. Η Ρώμη ζητά να υπάρχει ευελιξία σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά να διατηρηθεί αμετάβλητο το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 και την πρόβλεψη για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών,Τζοβάνι Τρία τονίζει ότι αυτό το 2,4% αποτελεί «απαραβίαστο όριο». Παράλληλα, επισημαίνει πως τους προϋπολογισμούς των τριών προσεχών ετών βαρύνουν «εξαιρετικού χαρακτήρα δαπάνες» που αντιστοιχούν στο 0,2% του ΑΕΠ, εξαιτίας των συνεπειών των εξαιρετικά ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την χώρα στο τέλος του Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, αλλά και των συνεπειών από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στην Γένοβα.

Η Ιταλία παρέχει 1δις, ευρώ για τη διασφάλιση και τη συντήρηση των υποδομών του οδικού δικτύου, ανάμεσά τους των γεφυρών, των αυτοκινητοδρόμων και των τούνελ.

Παρ΄όλα αυτά η Ρώμη επιμένει στις προβλέψεις της για ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% και στον στόχο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ. Η αλλαγή στον προϋπολογισμό πάντως για την αναθεώρηση προς τα επάνω του στόχου για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στο 1% του ΑΕΠ, ίσως αλλάξει λίγο την στάση της Κομισιόν. Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, επισήμανε πως αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Έτσι αναμένει μείωση του δημοσίου χρέους στο 129,2% του ΑΕΠ το 2019 (έναντι 130,9% στο αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού) και περαιτέρω υποχώρηση στο 127,3% το 2020.

Απ’ τη μεριά της η Κομισιόν απάντησε πως στις 21 Νοεμβρίου θα δημοσιευτεί η απόφαση για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας.  

Να υπενθυμίσουμε πως οι Βρυξέλλες είχαν απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό, δίνοντας προθεσμία τριών εβδομάδων στη Ρώμη να παρουσιάσει ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού. Απ΄τη μεριά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, επέμενε στη θέση του, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει Plan B.

Διαβάστε αναλυτικά:

Η Κομισιόν απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό | Διορία στην Ιταλία