Ναι μεν, αλλά για την Ελλάδα και τις αλλαγές που μπορεί να κάνει στα συμφωνηθέντα. Αυτό φαίνεται απ’ τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Ελλάδα και Θεσμοί έχουν ακόμα…μέλλον;

Ελλάδα και Θεσμοί δεν έχουν ακόμα “αποκοπεί”, αυτό δηλώνει ο κ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf. Πιο συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ESM προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί, θα πρέπει να έχει διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Η Ελλάδα δεν είναι ακόμη 100% ελεύθερη» , δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ απαντώντας στο σχετικό ερώτημα για το αν και κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι και η περικοπή των συντάξεων. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως ο προϋπολογισμός είναι καλύτερος φέτος.

Όχι. Έχουν υποσχεθεί τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Ο ελληνικός προϋπολογισμός φέτος είναι ελαφρά καλύτερος του αναμενομένου. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον προϋπολογισμό. Αν αλλάξουν τις πολιτικές τους, θα πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν έχουν αποδεσμευθεί ακόμη 100%

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η Ολλανδία θέλει πίσω τα χρήματά της, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όχι, ο ESM θέλει πίσω τα χρήματά του. Όσο αποπληρωνόμαστε, δεν υπάρχει κανένα κόστος για τον Ολλανδό φορολογούμενο. Ούτε ένα σεντ από χρήματα του Ολλανδού φορολογούμενου δεν έχει δαπανηθεί έως τώρα για τα ελληνικά πακέτα στήριξης».

Να σημειωθεί πως το απόγευμα της Δευτέρας, κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού με διπλό σενάριο για τις συντάξεις.

Διαβάστε αναλυτικά:

Τι ακριβώς προβλέπει ο προϋπολογισμός για τις συντάξεις