Tην εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει μόνη της τα δάνειά της κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Τι είπε για το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup.

Η Ελλάδα αντέχει την αποπληρωμή του χρέους αρκεί οι χρόνοι ωρίμανσης να επιμηκυνθούν αρκετά και οι υποχρεώσεις να μην υπερβαίνουν το όριο του 15-20% σε σχέση με την οικονομική επίδοση της χώρας, ήταν συγκεκριμένα το σχόλιο του Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Άαχεν ενόψει της απονομής, την Πέμπτη, του 60ού Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου στον Εμανουέλ Μακρόν, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην έξοδο απ’ τα Μνημόνια, λέγοντας:

Εάν η Κυβέρνηση στην Αθήνα εφαρμόσει όλες τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις αποφασιστικά, μπορεί η Ελλάδα να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα του ΕSM τον Αύγουστο του 2018

Ο ίδιος χαιρέτισε το αναπτυξιακό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή που παρουσίασε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup και μίλησε για «εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής».

Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι εάν η τελευταία έκθεση είναι θετική, θα υπάρξει μια τελευταία εκταμίευση από τον ESM και τότε θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα ζητήματα πιθανών περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν υπήρχε απολύτως καμία εναλλακτική από την ίδρυση του μηχανισμού διάσωσης, χωρίς τον οποίο «η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα είχαν πιθανόν βγει από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπό χαοτικές συνθήκες, ενώ και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, θα είχαν προβλήματα».

Αναφορικά με τα δάνεια και την Ελλάδα, η εκτίμηση του κ. Ρέγκλινγκ είναι πως τα δάνεια του ESM οδηγούν κάθε χρόνο σε εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό συμβαίνει χωρίς να κοστίζει τίποτα στον ευρωπαίο φορολογούμενο. Αυτές οι εξοικονομήσεις είναι μια έκφραση της αλληλεγγύης την οποία δείχνουν τα κράτη-μέλη του ευρώ μεταξύ τους. Η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να εκπληρώσει τους αυστηρούς μεταρρυθμιστικούς όρους

Απ’ το 2009 στο σήμερα

Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα έχει σήμερα πίσω της εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά την έναρξη της κρίσης το 2009, συνέχισε ο ίδιος, βρισκόταν πάνω από το 15% του ΑΕΠ.

Εδώ και δύο χρόνια η χώρα παράγει δημοσιονομικό πλεόνασμα, δηλαδή “μαύρο μηδέν” (σ.σ.: η γερμανική έκφραση για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό).

Μια τέτοια επιτυχία είναι δυνατή μόνο με βαθιές μεταρρυθμίσεις. Εάν με τους εταίρους μας, τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί, μπορεί το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί και να πραγματοποιηθεί μια τελευταία δανειακή εκταμίευση

Τότε, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM, θα μπορούσαν τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να σκεφτούν να δώσουν στην Ελλάδα περαιτέρω ελαφρύνσεις χρέους – όπως π.χ. μακρότερους χρόνους αποπληρωμής των δανείων. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά πως το κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους αποκλείεται».

Το αναπτυξιακό σχέδιο

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε η Ελλάδα δηλώνοντας ικανοποιημένος «διότι ο στόχος όλων των προγραμμάτων προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν να επιτύχουμε μια νέα βάση για μια καλή, υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα, αυτό είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά είναι και προς το συμφέρον του ESM, διότι είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ESM έχει εκταμιεύσει 187 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που ισοδυναμούν με περίπου το 100% του ελληνικού ΑΕΠ και πάνω από το 50% των δημοσίων χρεών της χώρας.

«Μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει ποτέ όλα αυτά τα δανεικά;», διερωτήθηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ και στη συνέχεια απάντησε:

Ναι! Δεκαετίες εμπειρίας με παρόμοιες δύσκολες περιπτώσεις δείχνουν ότι οικονομίες οι οποίες έχουν ασθενήσει λόγω κρίσης μπορούν να αποπληρώσουν πλήρως τα δάνεια διάσωσης, εάν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής χρονικά επιμηκυνθούν χρονικά αρκετά και δεν υπερβαίνουν σε σχέση με την οικονομική επίδοση το όριο του 15-20%

Η ειδική περίπτωση της Ελλάδας

Οι λόγοι που ο Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί την Ελλάδα «ειδική περίπτωση»:

  • Πρώτον, η οικονομία της Ελλάδας είχε πολύ πιο βαθιά ριζωμένα προβλήματα από ό,τι οι άλλες χώρες σε πρόγραμμα.
  • Δεύτερον, η χώρα υπέφερε από μια πολύ πιο ασθενή δημόσια διοίκηση από ό,τι τα άλλα κράτη-μέλη του ευρώ.
  • Και τρίτον, η Κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 προχωρούσε με τον τότε υπουργό Οικονομικών (σ.σ. Γιάνη) Βαρουφάκη στη λάθος κατεύθυνση: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις ανακλήθηκαν και κατεβλήθη προσπάθεια να σταματήσει το συμφωνηθέν μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, έπεσε η ελληνική οικονομία και πάλι σε ύφεση. Το “Grexit” ξαφνικά έγινε ρεαλιστικό σενάριο. Η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει εκτιμήσεις ότι αυτός ο λάθος δρόμος κόστισε στην Ελλάδα 86 δισεκατομμύρια ευρώ. «Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όμως, η κυβέρνηση επέστρεψε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

Διαβάστε ακόμα:

Τσακαλώτος: «Η ελάφρυνση του χρέους δεν εξαρτάται απ’τον εκάστοτε Γερμανό ΥΠΟΙΚ»

Photo: GETTY IMAGES/CHRISTOPHER FURLONG