Η Εκκλησία της Ρωσίας κόβει κάθε δεσμό με το Πατριαρχείο

LIKE US ON FACEBOOK

Η Εκκλησία της Ρωσίας κόβει κάθε δεσμό με το Πατριαρχείο, όπως έγινε γνωστό σε επίσημη ανακοίνωση.

Λίγες μέρες μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας και της έντονης αντίδρασης της Μόσχας, η Εκκλησία της Ρωσίας κόβει κάθε δεσμό με το Πατριαρχείο, αυτό αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά από συνεδρίαση υπό την Πατριάρχη κ. Κυρίλλο στο Μινσκ της Λευκορωσίας, έκρινε αδύνατο να υπάρξουν περαιτέρω επαφές με την Κωνσταντινούπολη, όπως δήλωσε και ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η συνεδρίαση διήρκησε περίπου 5 ώρες, όπου σύμφωνα με πληροφορίες το Πατριαρχείο Μόσχας διέκοψε εντελώς την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Ρωσική Ιερά Σύνοδος δεν είχε άλλη επιλογή παρά να διασπάσει τους δεσμούς με το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη…Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί παράνομη και κανονικά άκυρη (την κίνηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου). Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απορρίπτει αυτές τις αποφάσεις και δεν θα τις ακολουθήσει

Τα Μόνιμα Μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι: Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, Μητροπολίτης Κρουτίσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Μητροπολίτης Κισινάου και πάσης Μολδαβίας Βλαδίμηρος, Μητροπολίτης Αστάνα και Καζακστάν Αλέξανδρος, Μητροπολίτης Τασκένδης Βικέντιος, Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως Βαρσανούφιος, Μητροπολίτης Μινσκ Παύλος, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Επίσης συμμετείχαν: Μητροπολίτης Ζαπορόζιε Λουκάς, Μητροπολίτης Αλτάι Σέργιος, Επίσκοπος Νάρβα Λάζαρος, Επίσκοπος Ρούμπινσκ Βενιαμίν και ο Επίσκοπος Νακχόντκα Νικόλαος.

Ο Πούτιν στο Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ μίλησε για το θέμα της Ουκρανίας

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούριν αναφέρθηκε στο θέμα της Ουκρανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Ντιμτρι Πεσκόφ.

Έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία. Οι αποφάσεις της Κωνσταντινούπολης, κατά κάποιο τρόπο θα επηρεάσουν την ζωή των πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας στην χώρα

Παράλληλα, ο κ. Πεσκόφ τόνισε πως η Ρωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας, εκτός κι αν σημειωθούν παράνομες ενέργειες.

Αν λάβουν χώρα παράνομες ενέργειες, τότε προφανώς, όπως η Ρωσία προστατεύει παντού τα συμφέροντα των Ρώσων και των ρωσοφώνων, έτσι θα υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ορθοδόξων. Είναι μια συνολική και κατανοητή θέση

Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει πως η προστασία των ορθοδόξων θα γίνει με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. «Αφορά το ενδεχόμενο οι ουκρανικές αρχές να μην καταφέρουν να κρατήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και μέσα στα όρια της νομιμότητας, αν η κατάσταση πάρει χαρακτήρα άσχημο και βίαιο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν.

Να σημειώσουμε πως λίγες μέρες νωρίτερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, μια απόφαση που πολλοί χαρακτήρισαν «καταστροφική».

Διαβάστε αναλυτικά:

Την ανεξαρτησία της Εκκλησίας της Ουκρανίας αναγνώρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved