Η συνέντευξη του Τσίπρα στον ΣΚΑΪ μια ανάσα πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν εφ’ όλης της ύλης. Όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τις εκλογές, τη συμφωνία των Πρεσπών, τα σκάνδαλα, τα πρόσωπα, τη φωτιά στο Μάτι.

Η συνέντευξη του Τσίπρα στον ΣΚΑΪ ήταν μια έκπληξη καθώς “έσπασε” το εμπάργκο στον τηλεοπτικό σταθμό, αλλά όπως παραδέχτηκε ο Πρωθυπουργός στο τέλος της συνέντευξης «καλά έκανα που ήρθα στον ΣΚΑΪ». Ήταν μια αναμέτρηση με δύσκολες ερωτήσεις κι απαντήσεις κι ένας διάλογος με όλα τα θέματα που μας απασχολούν.

«Όσα συνέβησαν στο παρελθόν ξεχασμένα δεν είναι αλλά είναι περασμένα», είπε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με το εμπάργκο, προσθέτοντας πως «διεκδικώ την προγραμματική αντιπαράθεση ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι θα έρθει σε τηλεοπτική αντιπαράθεση αλλά δεν τήρησε τον λόγο του. Δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών σε μια συζήτηση ανταλλαγής απόψεων».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε συγχαρητήρια στον κ.Παπαδημητρίου και τον κ. Μπογδάνο «γιατί θα είναι πιο εύκολο γι’αυτούς να εκφράζονται μέσα από τη ΝΔ».

Η κριτική είναι κριτική αλλά μερικές φορές ξεπερνιούνται τα όρια. Πολλές φορές και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέβη τα όρια αλλά από ένα σημείο και μετά ο καθένας οφείλει να κρατάει τα όρια όσο μπορεί ειδικά όταν έχει θέση ευθύνης. Προσπάθησα να είμαι πάντα αντικειμενικός όσον αφορά την κρίση μου απέναντι στους δημοσιογράφους. Εκτιμώ, όμως, ότι ορισμένες φορές, τις περισσότερες με πλήγμα στην αντικειμενικότητα του σταθμού σας, υπερβήκατε τα όρια

Συνεχίζοντας για την απόφασή του να παραχωρήσει συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως έγινε διότι έχει την πρόθεση να ακουστεί σε όλους «και να ακουστώ αλλά και γιατί πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας επιστροφής στην κανονικότητα».

Ο Αλέξης Τσίπας μίλησε για τη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από τα Μέσα, τονίζοντας πως μέχρι χθες οι ιδιοκτήτες καναλιών δεν πλήρωναν τίποτα ενώ τώρα πληρώνουν.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και τη σημαντική διαφορά με τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν αισθάνεται πως ο κόσμος τον “μαύρισε”. «Είναι προφανές ότι θα ακουστεί η δυσαρέσκεια, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε όμως ένα 24% », είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα ποσοστό που το κατατάσσει στα ισχυρότερα κόμματα τις αριστεράς και την κυρίαρχη δύναμη της αριστεράς κεντροαριστεράς στη Ελλάδα. «Τη διαφορά μας από το πρώτο κόμμα δεν την είχαμε εκτιμήσει. Ήταν μια μεγάλη διαφορά που με έκανε εμένα να απευθυνθώ στον λαό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια , όμως οι προσδοκίες ήταν αυτό να γίνει πιο σύντομα και λιγότερο επώδυνα και εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για αυτόν τον λόγο. Ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος μας χρεώνει πως αυτό δεν έγινε ανώδυνα και όσο γρήγορα προσδοκούσε

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως μπορεί να απολογηθεί και να κάνει την αυτοκριτική του αλλά απόρησε «ζητήσατε ποτέ να απολογηθεί ο κ. Καραμανλής, ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Σαμαράς;».

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, της κας Κοσιώνη και του κ. Παπαχελά είπε πως «λειτουργείτε λες και η χώρα ξεκίνησε να υπάρχει το 2015. Μην ξεχνάτε ότι η χώρα τον Σεπτέμβριο του 2015 έγιναν εκλογές. Με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Το 2009, δεν γνώριζε. Το 2012 δεν γνώριζε».

Το 2015 όταν ανέλαβα είπα την αλήθεια στο ελληνικό λαό, ότι θα συγκρουστώ. Είναι άλλο να λες ψέματα και άλλο να προσπαθείς και να μην έχεις αποτέλεσμα. Πήγα όμως αμέσως σε εκλογές. Είπα στον ελληνικό λαό αυτό κατάφερα

Αν δεν είχε μεσολαβήσει το 7μηνο του 2015 θα χρειαζόταν το μνημόνιο; «Όταν αναλάβαμε εμείς, το δημόσιο χρέος ήταν 324 δις ευρώ, μετά από ένα εξάμηνο ήταν 321 δις», είπε ο κ. Τσίπρας ρωτώντας «αν κόστισε το πρώτο εξάμηνο 60, 80, 120 εκ. πώς γίνεται να παραλάβαμε χρέος 324 δις και να αφήσαμε ένα χρόνο μετά 321; Μειώθηκε δεν αυξήθηκε».

«Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν 318 δις και το 2014 ήταν 178 δις», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός λέγοντας πως τότε «μας έδιναν μια συμφωνία χωρίς να μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε τα χρήματα να προχωρήσουμε. Μας είχαν στριμώξει στον τοίχο χωρίς καμία διέξοδο. Ο Σόιμπλε ήθελε με πάθος να χαλάσει την πιθανότητα να βρούμε συμβιβασμό και η Μέρκελ προσπαθούσε να τον πείσει να άρει τις εμμονές του».

Για τη μεσαία τάξη

Για τη μεσαία τάξη, την φορολόγηση και τα βάρη της κρίσης, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αλλά αν το δει κανείς συγκριτικά πότε μπήκαν αυτοί οι φόροι, μπήκαν στα προηγούμενα μνημόνια. Στο πρώτο και δεύτερο μνημόνιο η μεσαία τάξη ετησίως έχασε 5.300 ευρώ από το εισόδημα, από το 2015 και τέλος του 2017  έχουμε μια επιστροφή κατά 680 ευρώ ετησίως. Αυτός που έχει χάσει 5,5 χιλιάρικα όταν του επιστρέφονται 600 ευρώ είναι θυμωμένος, αλλά να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση».

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε πως υπήρξε μια επιβάρυνση.

Η επιπλέον επιβάρυνση, το επιπλέον 17% δεν ήταν κάτι που κάναμε με ευχαρίστηση ή από επιλογή ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Δεν ήταν επιλογή μας προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους να φορτώσουμε το βάρους στους μεσαίους. Το να προστατεύσουμε τους αδύναμους ήταν υποχρέωσή μας. Βρισκόμασταν στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, τα επιδόματα έχουν δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να ζουν με αξιοπρέπεια ενώ παραδέχτηκε πως επιβάρυναν κάποιους άλλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη. Μη βιάζεστε ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιοι θέλουν να τον κυβερνούν. Δεν έχω προετοιμαστεί για να είμαι στην αντιπολίτευση κ. Παπαχελά γιατί αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί. Είναι μια κρίσιμη, ιστορική μάχη και ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει ακόμη την απάντηση

Αναφορικά με τη μεσαία τάξη, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι ο ίδιος μεσαία τάξη, γεννήθηκε σε μια γειτονιά της Αθήνας, έχει την εικόνα και γνωρίζει πως είναι η μεσαία τάξη, λέγοντας μάλιστα πως δεν γεννήθηκε στην κορυφή του βουνού αλλά στους πρόποδες.

Για τη Novartis

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως τρία είναι τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη χώρα: εξοπλιστικές προμήθειες, προμήθειες του Δημοσίου και το σκάνδαλο του φαρμάκου.

«Στο σκάνδαλο της Novartis υπάρχει πολύς δρόμος και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα», είπε ο Πρωθυπουργός, αναφέροντας παράλληλα πως παρεμβάσεις στην υπόθεση δεν έκανε ο ίδιος αλλά ο Σαμαράς λέγοντας πως οι μηνύσεις σε λειτουργούς δεν είχαν γίνει ποτέ ξανά.

Υπάρχουν κάποιες καταθέσεις που θα διερευνηθούν και έρευνες που διεξάγονται και θα δουν αν υπάρχει πολιτικό χρήμα, μαύρο πολιτικό χρήμα, που υπάρχουν λογαριασμοί… Όχι μόνο δεν έχω να φοβηθώ τίποτα από αυτήν την υπόθεση άλλοι έχουν να φοβηθούν. Η υπόθεση είναι καραμπινάτο σκάνδαλο

Για τη Δικαιοσύνη

«Η κυβέρνηση κι εγώ και όλοι μας κινηθήκαμε στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου, η διαδικασία για την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης, ξεκινά λίγο πριν ολοκληρωθεί η θητεία των λειτουργών», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως με βάση τη διαδικασία ξεκίνησε αυτή η προεκλογή των δικαστών στη Βουλή και ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Αυτό ήταν προετοιμασμένο να γίνει. «Δεν προκηρύχθηκαν εκλογές,  προανήγγειλα ότι θα πάμε σε εκλογές. Όταν, λοιπόν, ετέθη το ζήτημα αυτό από την αξιωματική αντιπολίτευση εγώ ζήτησα στον Υπουργό Δικαιοσύνης να έρθει να επιλέξουμε μαζί την ηγεσία. Και η αντιπολίτευση είπε “όχι”. Έχουμε υποχρέωση να ορίσουμε την ηγεσία της Δικαιοσύνης και να μη μείνει ακέφαλη», προσθέτοντας πως η ΝΔ αρνήθηκε επειδή έχει μια βαριά σκοπιμότητα, γιατί έχει συνηθίσει να θεωρεί την ηγεσία της Δικαιοσύνης “δικούς μας” ή “μη δικούς μας”.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον ΠτΔ, ο οποίος του είπε πως θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανακοινώσει την απόφαση του την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές για να μην είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης η Δικαιοσύνη.

Για τους Ποινικούς Κώδικες

«Για τους πολυισοβίτες προβλέπει την αύξηση της ποινής, η απόλυση υπό όρους, δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία αλλά πρέπει μα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως αυξάνει την ποινή από τα 17 στα 25 χρόνια.

Αναπαράγετε μια ψευδή εντύπωση πως εμείς θέλουμε να βγάλουμε έξω τον Κουφοντίνα. Ο ΠΚ δεν φτιάχτηκε απ’ τον υπ. Δικαιοσύνης, ούτε φτιάχτηκε στο Μαξίμου. Συμμετείχαν έγκριτοι νομικοί όλης της χώρας που μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι… Ο νέος ΠΚ φτιάχτηκε από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ήταν στη δημόσια διαβούλευση για 6 μήνες

Για το Μάτι

«Για όποιους ανθρώπους στην πολιτική που δεν κοιτούν μονάχα το πολιτικό κόστος, ήταν μια από τις στιγμές που το συναίσθημα ήταν συντριπτικό», είπε ο Αλέξης Τσίπας προσθέτοντας πως βρισκόταν σε μια διεθνή εκδήλωση για μια βράβευση και κάποια στιγμή ειδοποιήθηκε πως η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη.

Φεύγω αμέσως από την εκδήλωση, μπήκα στο αεροπλάνο. Είχα την εικόνα ότι ήταν τραγικό αλλά δεν ξέραμε για απώλειες. Μου είπαν ότι η φωτιά μπήκε σε οικισμούς. Έφτασα με το αεροσκάφος, πέρασα από πάνω από την περιοχή αλλά δεν είχα εικόνα αν υπήρξε εκκένωση, αν είχαμε ανθρώπους που είχαν χάσει τη ζωή τους. Από το αεροπλάνο βρέθηκα στο κέντρο επιχειρήσεων, δεν είχα εικόνα αν βγαίνει δημόσια ή όχι

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας εκείνη την ώρα είχε μόνο ως πληροφορία ότι ένας ή δύο άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις. «Πάγωσαν από την κάμερα που είδαν και δεν μου είπαν τίποτα. Μετά τους ρώτησα και μου είπαν ότι ίσως υπάρχουν περισσότεροι νεκροί», λέγοντας πως εκείνο που τον βαραίνει δεν είναι επικοινωνία αλλά το ότι χάθηκαν τόσες ζωές.

 Ήταν μια πραγματικότητα που μας είχε υπερβεί, μια εικόνα συντριπτική για όλους εμάς. Πέρα από πολιτικός έχεις και το συναίσθημα. Ήταν μια κατάσταση πανικού… Ανέλαβα όλη την ευθύνη και ευθύνες που δεν είχα

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός ζούμε σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή θα μας φέρει μπροστά ξανά σε τέτοια φαινόμενα.

Αναφορικά με το σκάφος μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι, ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι ένα θέμα που θέλησε να πράξει προεκλογικά η ΝΔ για να δημιουργήσει εντυπώσεις. «Ο κάθε Πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, να βρεθεί σε ηρεμία με την οικογένειά του ένα Σαββατοκύριακο», τονίζοντας πως ο ελληνικός λαός γνωρίζει τον κάθε ένα καλύτερα, γνωρίζουν ποια είναι η ζωή του, αν έχει βγάλει χρήματα, αν από τη διαδρομή του έχει κερδίσει έστω και 1 ευρώ παραπάνω από όσο του δίνει ο μισθός στη Βουλή και γνωρίζει και για άλλους πολιτικούς που δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους και έχουν αμύθητη περιουσία.

Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι γνωστή στη χώρα. Είναι γνωστό πως ζει με πολύ μεγάλη άνεση, ότι έχουν εξοχικό -να το χαρούν οι άνθρωποι- στην Τήνο. Τα ξέρει αυτά ο ελληνικός λαός. Εγώ δεν έχω, τι να κάνουμε; Αλλά όταν ήρθε εδώ ο Μητσοτάκης δεν τον ρωτήσατε ποτέ πώς και έχει αυτό το εξοχικό μεσοτοιχία με τον κ. Χριστοφοράκο;

Για την υπόθεση Πετσίτη

Όσον αφορά στον κ. Πετσίτη ο κ. Τσίπρας δήλωσε περήφανος καθώς εδώ και 4,5 χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένας υπουργός που να μπορεί να κατηγορηθεί ότι έχει βάλει το χέρι στο μέλι. «Η υπόθεση Πετσίτη αφορά έναν άνθρωπο που δεν είχε καν θέση ούτε έμμισθου συμβούλου υπουργού, είναι μια υπόθεση θλιβερή όσον αφορά αυτόν τον άνθρωπο, ήταν ένας άνθρωπος της προσκολλήσεως», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον Παύλο Πολάκη

Για τον κ. Πολάκη είπε πως προτιμά να κρίνει τους υπουργούς από το έργο όχι από την επικοινωνία και όπως είπε το έργο του κ. Πολάκη και του κ. Ξανθού ήταν μεγάλο.

Πολάκης και Ξανθός έχουν κάνει σημαντική δουλειά, και θα ήταν άδικο να τον “μαζέψω” τον Πολάκη για μια ατυχής ανάρτηση. Γιατί ο Πολάκης και ο Ξανθός βγάλανε δύσοσμες υποθέσεις στη δημοσιότητα. Θεωρώ και του το έχω πει ο τρόπος που επικοινωνιακά χειρίστηκε υποθέσεις δεν ήταν σωστός. Αλλά το θεωρώ άδικο να κρίνεται από αυτό

Για τον Πάνο Καμμένο και τη συμφωνία των Πρεσπών

«Εγώ δεν διέρρηξα ποτέ σχέσεις με συμμάχους με δική μου πρωτοβουλία ή δική μου ευθύνη. Ανέχτηκα παραπάνω από όσα έπρεπε. Συμπεριφορές που ξεχείλισαν το ποτήρι», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως έπρεπε πιο νωρίς να τους πει πως έχουν υπερβεί τα όρια.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έγινε για να μπορεί η Κυβέρνηση να σταθεί στα πόδια της έχοντας αναλάβει την ευθύνη να διαπραγματευτεί και να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορούσε.

«Δεν έριξα τον Πάνο Καμμένο από το σκάφος. Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος. Ολοκληρώθηκε η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως «δεν θυσίασα τον Κοτζιά. Παραιτήθηκε λόγω ευθυξίας» ενώ έπρεπε να παραμείνει.

Έχω δύο πολιτικά τέκνα με δύσκολους τοκετούς: Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια και η συμφωνία των Πρεσπών

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «οργανώσατε μια εκστρατεία που δηλητηρίασε, έριξε φαρμάκι στον ελληνικό λαό, ότι ο Τσίπρας πρόδωσε τη Μακεδονία, όταν το είχαν δώσει στις διαπραγματεύσεις από το 2005, η κυβέρνηση τότε της ΝΔ είχε διαμορφώσει τις συνθήκες».

Εμείς είμαστε εδώ για να δίνουμε μάχες και να αγωνιζόμαστε. Έχουμε μια κρίσιμη αναμέτρηση που πάμε να την κερδίσουμε. Όταν πας για να κερδίσεις δεν σκέφτεσαι την πιθανότητα της ήττας. Δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω κάτι στον εαυτό μου, έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, δεν έχω να απολογηθώ για κάτι, Θεωρώ ότι θα κερδίσουμε γιατί είναι άλλο το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης

Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Andrea Bonetti