Η ΕΕ αντιδρά στους δασμούς Τραμπ σε αλουμίνιο και χάλυβα και είναι έτοιμη να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η ΕΕ αντιδρά στους δασμούς Τραμπ σε αλουμίνιο και χάλυβα, αν και δηλώνει πως μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής χάλυβα. Σε περίπτωση,όμως, που επεκταθούν οι δασμοί θα πάρει τα μέτρα της.

Μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για την επιβολή δασμών, εντείνονται οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπως δήλωσε και η Επίτροπος ΕΜπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ.

«Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσουμε το εν λόγω ζήτημα», είπε δήλωσε χαρακτηριστικά η Μάλμστορμ στο περιθώριο εκδήλωσης του German Marshall Fund των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες. Κατά τη γνώμη της μπορεί να λυθεί το ζήτημα, σε περίπτωση όμως που οι ΗΠΑ επεκτείνουν την επιβολή δασμών στους παραγωγούς της Ε.Ε, είναι έτοιμη να απαντήσει και να απευθυνθεί στον ΠΟΕ.

Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι η επιβολή δασμών δεν είναι σύμφωνη με τον ΠΟΕ, οπότε θα απευθυνθούμε σε αυτόν και ενδεχομένως και σε κάποιους άλλους φίλους. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τη βιομηχανία μας με μέτρα επανεξισορρόπησης και διασφάλισης

Να σημειώσουμε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε δασμούς ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, προκαλώντας την αντίδραση της ΕΕ και εντείνοντας τις μεταξύ τους σχέσεις. Αυτό πρακτικά για πολλούς σημαίνει την κήρυξη ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ του αμερικανικού κράτους και των χωρών που συναλλάσσονται με αυτό.

Πάντως, η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας, Μπριγκίτε Τσίπρις, εμφανίστηκε καθησυχαστική, χωρίς να κρύψει όμως την ενόχληση που υπάρχει στους κύκλους της Ευρωπαϊκης Ένωσης για την επικείμενη επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.