Η Χαλκιδική μετρά τις πληγές της απ’ την τεράστια φυσική καταστροφή

LIKE US ON FACEBOOK

H Xαλκιδική μετρά τις πληγές της απ’ την φονική κακοκαιρία, η οποία κόστισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους, ενώ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, αλλά και τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες. Για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Χαλκιδική γίνεται αγώνας δρόμου.

Ο απολογισμός της θεομηνίας είναι επτά νεκροί και τουλάχιστον 108 τραυματίες, ενώ υπάρχει αγωνία για μια τραυματία, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Το τελευταίο θύμα εντοπίστηκε 6 ναυτικά μίλια από την ακτή μεταξύ Σωζόπολης και Νέας Καλλικράτειας και επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για τον 62χρονο ψαρά που αγνοείτο από το βράδυ της Τετάρτης.

Όλα τα νοσοκομεία της περιοχής παραμένουν σε επιφυλακή.

Οι συμπληρωματικές ενέργειες που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας:

 • Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού άξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας , όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ).
 • Δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.
 • Διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια.
 • 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.
 • Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη προς έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων στην περιοχή Συκιάς του Δήμου Σιθωνίας.
 • Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε Δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, Πυροσβεστικό Σταθμός Μαρμαρά, Δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν.
 • Δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 Δήμους του Νομού, για χωριά, όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια, καθώς και διάθεσης νερού για λόγους υγιεινής σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.
 • Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη-Πολύγυρο-Νικήτη, ενω συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο Νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργα την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).
 • Δρομολογήθηκε η αυριανή παρουσία πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.
 • Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα, και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω Drones) καταγραφή των ζημιών και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.
 • Στις 19:30, και συγκεκριμένα στο Δημαρχείο Μουδανιών το οποίο λειτουργεί απο χθες ως άτυπο Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης της Κρίσης, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υποδομών, κ. Κώστα Καραμανλή στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ. Κεντρικός στόχος της σύσκεψης είναι η εκτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τις επόμενες ώρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως ο ηλεκτροφωτισμός των πληγεισών περιοχών.

Τι θα γίνει με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση

Στο μεταξύ, τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση συνεχίζονται κι αποτελούν προτεραιότητα.

Αναζητούνται άμεσα λύσεις καθώς η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου της ΔΕΗ δεν αναμένεται πριν το Σάββατο.

Αρχικά, τα προβλήματα προσπαθούν ν’ αντιμετωπιστούν με γεννήτριες στα αντλιοστάσια και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές, ενώ διατίθεται πόσιμο νερό στους κατοίκους και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Μηχανικοί συνεχίζουν τις αυτοψίες, ενώ καταγραφή ζημιών γίνεται και με drone.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από το πρωί απευθύνθηκε και σε όλες τις εταιρείες του ενεργειακού χώρου ζητώντας να διαθέσουν γεννήτριες για να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον οι κρίσιμες υποδομές θα έχουν ρεύμα και ότι θα αποκατασταθεί η υδροδότηση, καθώς οι γεννήτριες του στρατού είναι ασύμβατες και ταυτόχρονα την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι γεννήτριες απαιτούνται και σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη που ήδη είχε ένα 18ωρο black out και η Σαντορίνη.

Photo: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved