Η απάντηση του Στουρνάρα για τη συνομιλία με τον Πολάκη

LIKE US ON FACEBOOK

Η απάντηση του Στουρνάρα για τη συνομιλία με τον Πολάκη, έγινε με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ». Πώς το σχολιάζει Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος;

Ποια είναι η απάντηση του Στουρνάρα για τη συνομιλία με τον Πολάκη, αφού δημοσιεύτηκε ο διάλογος από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας; Κατά το Γιάννη Στουρνάρα η συνομιλία «προσαρμόστηκε» και δεν ήταν ακριβώς αυτή που δημοσίευσε ο Παύλος Πολάκης το πρωί της Τρίτης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Πολάκης του τηλεφώνησε αναφορικά με την έρευνα που διέταξε η ΤτΕ σχετικά με το δάνειο που έλαβε από την Attica Bank και του είπε εξαρχής ότι »τον γράφει».

Ο διοικητής της ΤτΕ θεώρησε ότι ο συνομιλητής του αστειευόταν και ανταπέδωσε την ενημέρωση ‘ εγώ κύριε, δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου».

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του μιλούσε συνεχώς, έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται τι του έλεγε αναφορικά με τις συστημικές τράπεζες και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ελέγχου και κατέληξε να δηλώνει ότι θα μεταβεί στην κεντρική τράπεζα και δεν θα φύγει από εκεί εάν δεν ελεγχθούν τα δάνεια διαφόρων πολιτικών αντιπάλων του, για τους οποίους ζητούσε επιτακτικά να ελεγχθούν τα δάνειά τους, όπως το δικό του.

Αναφορικά με τον διάλογο που δημοσίευσε ο κ. Πολάκης από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα, ο κ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί πως ο κ. Πολάκης «πείραξε» τη συνομιλία, λέγοντας πως «δεν είναι ούτε τα μισά απ’ όσα ειπώθηκαν.

Ο διοικητής της ΤτΕ κάνει λόγο για παράβαση του Ποινικού Κώδικα και καλεί τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να επέμβουν αυτεπαγγέλτως – Μιλά επίσης για ανήκουστη προσπάθεια του Πολάκη να επηρεάσει την Τράπεζα της Ελλάδος στον τρόπο άσκηση των καθηκόντων της

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για παράβαση του Ποινικού Κώδικα και καλεί τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.

Παράλληλα, μιλά για ανήκουστη προσπάθεια του Πολάκη να επηρεάσει την Τράπεζα της Ελλάδος στον τρόπο άσκηση των καθηκόντων της.

Αναλυτικά η δήλωση του Στουρνάρα:

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο διοικητής της ΤτΕ μετά το τηλεφώνημα επικοινώνησε με τον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού και υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και του εξέφρασε τη δυσφορία του. Κατήγγειλε δε ότι τέτοιες πρακτικές το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση.

Απ΄τη μεριά του το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει βγάλει ακόμη κάποια ανακοίνωση, αν και σύμφωνα με πηγές αναμένεται να στηρίξει τον κ. Πολάκη, ενώ αναφορικά με το αν έπρεπε ή όχι να ηχογραφήσει τη συνομιλία κι αν είναι νόμιμη αυτή η τακτική, ο κ. Τσίπρας ίσως αναφέρει για ακόμη μια φορά πως ο κ. Πολάκης εκτρέπεται και μπορεί να μην συμφωνεί με το ύφος του, αλλά με την ουσία των όσων ισχυρίζεται.

Διαβάστε περισσότερα:

Ο Πολάκης μαγνητοφώνησε τον Στουρνάρα και διέρρευσε τον διάλογο

Photo:Menelaos Myrillas / SOOC
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved