Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήρθε και πλέον το βλέπει και η Κομισιόν, η οποία ανεβάζει τον πήχη για το 2018 και 2019 στο 2,5 του ΑΕΠ.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι γεγονός σύμφωνα και με την Κομισιόν, καθώς το 2017 το ΑΕΠ κινήθηκε στο 1,6 ενώ οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ιδιαίτερα φιλόδοξες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ΑΕΠ θα φτάσει το 2,5 και αυτό θα διατηρηθεί και το 2019. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η στήριξη και η ενίσχυση της απασχόλησης τα επόμενα χρόνια. Φυσικά, η Κομισιόν παρά τις θετικές προβλέψεις της τονίζει πως για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντική η δέσμευση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα στοιχεία “μιλούν” από μόνα τους. Συγκεκριμένα, δείχνουν πως το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2017 (τριμηνιαία μέτρηση) και αυτό αντιστοιχεί σε άνοδο του ΑΕΠ 1,1% σε ετήσια βάση τα τρία πρώτα τρίμηνα. Είναι δε η πρώτη χρονιά από το 2006 που η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για τρία συνεχή τρίμηνα, σημειώνει η Κομισιόν.

Όσον αφορά την ιδιωτική κατανάλωση ήταν σταθερή τα πρώτα τρία τρίμηνα, κάτι που μείωσε κάπως το κενό αποταμίευσης. Η μείωση των επενδύσεων ήταν πιθανά συνδεδεμένη με τις αρνητικές συνέπειες που προκάλεσε η καθυστέρηση στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.

Για φέτος και το 2019, το ΑΕΠ αναμένεται να βελτιωθεί κατά 2,5% καθώς και η εμπιστοσύνη προς τους επενδυτές έχει αποκατασταθεί και οι συνθήκες τους ευνοούν.

Θετικές, όμως, είναι και οι ενδείξεις για την αγορά εργασίας, με την ανεργία να υποχωρεί στο 20,7% τον Οκτώβριο του 2017, μειωμένη κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη του 2016.

Όλα ρόδινα; Μάλλον όχι, αλλά υπάρχουν θετικές ενδείξεις και γίνονται βήματα σύμφωνα με την Κομισιόν πάντα.