Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων σήμερα και πολλά έχουν αλλάξει, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τα ζώα αλλά η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα είναι ακόμη πολύ μεγάλο και μένουν ακόμη πολλά βήματα για να γίνουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου και είναι σημαντικό να δώσουμε ιδιαίτερη βάση και να βοηθήσουμε όλοι με όποιο τρόπο μπορούμε για να μειωθεί το φαινόμενο. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει, όπως είναι ο νόμος 40/39 που ψηφίστηκε το 2012 και τροποποιήθηκε το 2014, νόμος που θέτει αυστηρά όρια με στόχο τα αδέσποτα και ιδιόκτητα ζώα.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, το iPop.gr επικοινώνησε με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία και την διευθύντρια Λιάνα Αλεξανδρή, αναφορικά με ένα ζήτημα που όλους μας απασχολεί και όλοι έχουμε ευθύνη απέναντι στα ζώα.

Όπως μας είπε η κα Αλεξανδρή, υπάρχει ένα θετικό πρόσημο σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, γιατί με τον νόμο 40/39 ανατέθηκε η ευθύνη όλων των ζώων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τον νόμο, βοηθάμε πολύ στο να αντιμετωπιστεί η κακοποίηση των αδέσποτων και ιδιόκτητων ζώων, γιατί έχει γίνει πολύ αυστηρός ο νόμος. Όλες οι κακοποιήσεις των ζώων έχουν ανατεθεί πλέον στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, έχει ενημερωθεί από τις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και από το υπουργείο η Ελληνική Αστυνομία και ευτυχώς που την έχουμε αρωγό σε πολλές κακοποιήσεις και ανταποκρίνεται άμεσα

Πλέον, οι κακοποιήσεις των ζώων δεν αντιμετωπίζονται από φιλοζωικά σωματεία αλλά επισήμως από την Ελληνική Αστυνομία, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

«Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων υποχρεωτικά έχει ανατεθεί σε κάθε Δήμο γι’ αυτό και όλες οι φιλοζωικές συνεργαζόμαστε με τους δήμους», ανέφερε η κα Αλεξανδρή στο iPop.gr, προσθέτοντας πως «είναι αξιέπαινοι όσοι εφαρμόζουν αυτόν τον νόμο, καθώς έχουν αναλάβει την ευθύνη τους».

Η φιλοζωική ενεργά τώρα συνεργάζεται από 16 μέχρι 20 δήμους κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε πρόληψη και έλεγχο όχι μόνο της υγείας αλλά και του πληθυσμού των ζώων, τα εμβολιάζουμε, τα στειρώνουμε, αντιμετωπίζουμε επείγοντα περιστατικά

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία έχει μεγάλη δύναμη φιλοξενίας 120 σκύλων και 30 με 35 αδέσποτων γατιών την ημέρα, που είναι σε κατάσταση νοσηλείας, ενώ δεν αποτελεί καταφύγιο.

Όπως μας ενημέρωσε η Λιάνα Αλεξανδρή φιλοξενούνται μόλις γίνουν καλά τα ζώα και μέχρι να επιστραφούν στο δήμο, στις γειτονιές που ζούσαν. «Κάνουμε αγώνα εμείς με τους εθελοντές, με τα μέλη μας, μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης,  να υιοθετηθούν όσα περισσότερα ζώα μπορούμε που έχουν γίνει καλά», ανέφερε η διευθύντρια.

Πέρυσι τέτοια μέρα μέχρι σήμερα απ’ την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία, υιοθετήθηκαν 218 αδέσποτα ζώα, ζουν και βασιλεύουν, έχουν ιδιοκτήτη, αγάπη, σπίτι, φροντίδα. Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, γιατί εμείς δεν στέλνουμε στο εξωτερικό ζώα για υιοθεσία. Παράλληλα, κάθε ένας που υιοθετεί, υπογράφει μια πολύ αυστηρή σύμβαση κι αν δεν μπορεί να κρατήσει το ζώο για τον οποιονδήποτε λόγο, επιστρέφει σε εμάς. Γενικά, ομάδες εθελοντών παρακολουθούν το ζώο στη νέα του ζωή, οι νέοι ιδιοκτήτες περνούν ένα μεγάλο τεστ μαζί μας για να γνωρίζουμε ότι είναι υπεύθυνοι και ώριμοι για την απόφαση που έχουν πάρει

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει ένα αδέσποτο ζώο;

Αν κάποιος βρει ένα αδέσποτο ζώο, τότε πρέπει να απευθυνθεί στον δήμο όπου βρήκε το ζώο αυτό. Ενημερώνουμε τον δήμο για την περιοχή στην οποία βρήκαμε το ζώο κι αν ο δήμος συνεργάζεται με μια φιλοζωική ή κτηνιάτρους, πρέπει να το περισυλλέξει και να το στείλει σε κατάλληλους χώρους, ώστε να ελεχθεί αν είναι υγιές, να γίνει όλη η διαδικασία που απαιτείται και να επιστρέψει στη γειτονιά του.

Αν επιστρέψει στη γειτονιά του, εντάσσεται ξανά στην περιοχή του, σε άλλες συνθήκες, ως εμβολιασμένο, στειρωμένο, υγιές, ώστε να ζήσει αρμονικά ως αδέσποτο μεν αλλά είναι φροντισμένο και δεν αναπαράγει ν αλλά αδέσποτα

Το πρόβλημα, όπως το επισήμανε η κα Αλεξανδρή στο iPop.gr, είναι ότι ελάχιστοι δήμοι σε όλη την ελληνική επικράτεια είναι αυτοί που εφαρμόζουν αυτόν τον νόμο.

«Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος για το ποια υποχρέωση έχει ο δήμος απέναντι στα αδέσποτα. Απεδείχθη πως με το πρόγραμμα συνεργασίας με δήμους, έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε χιλιάδες ζώα, με υιοθεσίες και στειρώσεις», δήλωσε η κα Αλεξανδρή.

Έχουμε μειώσει σημαντικά και αισθητά τον αριθμό των αδέσποτων ζώων σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Είναι πιο φροντισμένα αυτά που είναι σε ελεύθερη διαβίωση, είναι σε παρακολούθηση. Ο νόμος αυτός μας βοήθησε και εμάς και τα ζώα και ήρθε η ώρα να ενημερωθεί ο κάθε ένας πολίτης

Αυτό που δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει ακόμη είναι να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος από όλους τους δήμους. «Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να τεθεί σε πρώτη προϋπόθεση, η ευθύνη των δήμων απέναντι σε αυτά τα πλάσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρίας.

Όπως μας γνωστοποίησε, οι δήμοι επιδοτούνται κατά 70% από το κράτος για αυτό το έργο που οφείλουν να εφαρμόζουν.

Παράλληλα, έχουν γίνει, όμως, σημαντικά βήματα, η εισαγγελία για τα ζώα λειτουργεί άριστα, υπάρχουν πολλά ζώα που αφαιρέθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους μετά από καταγγελίες που έγιναν.

Εκτός απ’ την υιοθεσία πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

Αν κάποιος δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα αδέσποτο, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει.

Όπως μας ενημέρωσε η Λιάνα Αλεξανδρή, όσον αφορά την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία «έχουμε μεγάλο χώρο εγκαταστάσεων, φιλοξενίας, χειρουργεία, έναν μεγάλο χώρο που υποδέχεται αδέσποτα και πρώην αδέσποτα».

Μπορεί κάποιος να ενισχύσει χρηματικά, να στείλει είδη που βοηθούν τα φιλοξενούμενα ζώα και δεν χρειάζονται οι άνθρωποι, όπως κουβερτούλες, κρεβατάκια, φάρμακα, είδη bazaar που διοργανώνει κάθε χρόνο η φιλοζωική.

Παράλληλα, μπορεί κάποιος κάθε Σάββατο να πηγαίνει στις εγκαταστάσεις της φιλοζωικής στο Κορωπί και να βγάζει τα σκυλάκια βόλτα, ώστε να ψυχαγωγούνται και να αθλούνται.

Οι άνθρωποι έχουν ευαισθητοποιηθεί πολύ, ο κόσμος δεν αγοράζει πια από pet shop, πηγαίνει σε φιλοζωικά σωματεία επειδή γνωρίζουν όλοι ότι υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη. Ο κόσμος συνειδητοποιεί την αξία του να υιοθετήσει ένα ζωάκι του πουθενά και του κανενός. Είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη που έχει να αποκτήσει μια γωνιά και ένα σπίτι και να δώσει όλη την αγάπη του. Γιατί ο σκύλος δεν ζει για τον εαυτό του αλλά ζει για τον άνθρωπό του

Σκύλος είμαι τι περιμένετε;

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, η Φιλοζωική Εταιρεία δημοσίευσε ένα κείμενο που πραγματικά αξίζει κανείς να διαβάσει, να ενημερωθεί, να ευαισθητοποιηθεί, να αναλάβει ο καθένας δράση με όποιον τρόπο μπορεί.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝΣκύλος είμαι, τί περιμένετε;‘Εψαχνε σκύλο από τις αγγελίες και τα pet shops. Ποτέ δε…

Gepostet von Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία am Donnerstag, 4. April 2019

Διαβάστε επίσης:

Η Τρίπολη σκοτώνει τα σκυλιά της με φόλες…

Φωτογραφία απ’ την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία