Πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας μέσα στο έτος βλέπει η γερμανική εφημερίδα Handelsblat.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα γράφει η Handelsblat, ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά την περαιτέρω ανακούφιση του ελληνικού χρέους από το Eurogroup, αλλά και την αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ο οίκος Fitch προβλέπει μείωση των πολιτικών κινδύνων στην Ελλάδα, αλλά και ότι τη λειτουργία των νομοθετικών μέτρων μέχρι το 2020 για την αισθητή βελτίωση της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, αναμένεται από το Eurogroup μια πιθανή περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του έτους.

Η Handelsblat σημειώνει, επίσης ότι ο οργανισμός αξιολόγησης Fitch εκτιμάει ότι η Ελλάδα βαδίζει στον σωστό δρόμο, ενώ την ίδια στιγμή αξιολογεί πιο θετικά τη φερεγγυότητα της χώρας.

Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα, υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης στην αξιολόγηση, καθώς η αντίστοιχη βαθμολογία αυξήθηκε από «Β-» σε «Β», ενώ οι προοπτικές είναι «θετικές».

Ότι τα μνημόνια φεύγουν, η επιτήρηση μένει και μετά τον Αύγουστο ανέφερε νωρίτερα σε συνέντευξη της η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες. Οι Ευρωπαίοι επένδυσαν πολλά χρήματα στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχουν δικαιολογημένο συμφέρον στο να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε».

Photo: Aris Oikonomou / SOOC