Η Μέι απελαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες και θα αναστείλει όλες τις επαφές υψηλού επιπέδου με τη χώρα, όπως ανακοίνωσε η ίδια. «Πόλεμος» Αγγλίας- Ρωσίας, τι απαντάει η Ρωσικη πλευρά.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι απελαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες ως αντίποινα μετά την επίθεση κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη νότια Αγγλία.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε πως η Ρωσία δεν παρείχε αξιόπιστες εξηγήσεις ενώ απάντησε με σαρκασμό και περιφρόνηση. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός τόνισε πως πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί τη Ρωσία επισήμως υπεύθυνη για τη δολοφονική απόπειρα κατά του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, ενώ ανακοίνωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο

Η Τερέζα Μέι κατά την ανακοίνωσή της τόνισε πως θα εξετάσει νέα νομοθεσία κατά της κατασκοπείας. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει τροποποιήσεις τύπου Magnitsky στο υπάρχον νομοσχέδιο κυρώσεων. Συνεχίζοντας, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα αυξήσει τους ελέγχους στους Ρώσους που πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Τερέζα Μέι, επίσης, επιβεβαίωσε ότι κανένας υπουργός ή μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα δώσει το παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στη Ρωσία.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιέζει τη συζήτηση για τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε η κ. May, λέγοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να διασφαλίσει ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων μπορεί να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε απάντηση, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το περιστασιακό με τον Σεργκέι Σκριπάλ ήταν μια «φοβερή πράξη βίας. Ήταν εντελώς απερίσκεπτη», δήλωσε ο Κόρμπιν.

Η απάντηση της Ρωσίας μετά την ανακοίνωση της Μέι

Απ’ την πλευρά της Ρωσίας, ο Ρώσος πρεσβευτής προειδοποιεί τη Βρετανία για αντίποινα, όπως μεταδίδει και το Sky News.

«Είναι απαράδεκτες οι ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της Μόσχας… Τα μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν καμιά σχέση με την κατάσταση στο Σάλσμπερι», δήλωσε ο ίδιος.

Σε ανακοίνωση της Ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή του Λονδίνου είναι «απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και κοντόφθαλμη».

Στις 14 Μαρτίου ο Ρώσος πρεσβευτής Αλεξάντερ Γιακοβένκο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημερώθηκε ότι 23 διπλωμάτες έχουν τεθεί σε καθεστώς persona non grata. Θεωρούμε αυτή την εχθρική κίνηση ως εντελώς απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και κοντόφθαλμη. Όλη η ευθύνη για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας – Ηνωμένου Βασιλείου βαραίνει την νυν πολιτική ηγεσία της Βρετανίας

Photo: © Jonathan Ernst / Reuters