H έξοδος από τα Μνημόνια όπως τη σχολιάζουν οι Γερμανοί αναλυτές, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα του τοπικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου MDR του ΑRD.

Μία μέρα πριν την επίσημη έξοδο από τα Μνημόνια, Γερμανοί αναλυτές σχολιάζουν την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά και την επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, το τοπικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MDR του ΑRD αναφέρει ότι: «Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Kάρστεν Σνάιντερ, θεωρεί ότι το ελληνικό οικονομικό δράμα έχει τελειώσει».

Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη οικονομικό Kάρστεν Σνάιντερ «επετεύχθησαν και τα δύο: Η Ελλάδα ανέκτησε την εμπιστοσύνη και το ευρώ παρέμεινε σταθερό εις πείσμα όλων των κινδυνολόγων. Και η ίδια η Γερμανία έκανε λάθη. Επιμείναμε, ιδιαίτερα στην αρχή, πάρα πολύ στο να γίνουν οικονομίες και πολύ λίγο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Αυτά ήταν λάθη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και του Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP), διότι απέφυγαν τη συζήτηση για το τι μπορεί να μας κοστίσει κάτι εάν κάτι δεν πάει καλά».

Απ’ την πλευρά του, ο Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, οικονομικός εμπειρογνώμονας των Πρασίνων, σε δηλώσεις του στο MDR υπστήριξε ότι τάσσεται «υπέρ των περαιτέρω ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους» και πρόσθεσε ότι «η λανθασμένη σκληρή πολιτική λιτότητας επιδείνωσε δραματικά την κρίση. Το ένα τρίτο των Ελλήνων απειλείται από την φτώχεια και οι μισοί νέοι είναι άνεργοι. Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα αέρα για να αναπνεύσει και το πλαίσιο για επενδύσεις».

«Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί σύντομα να χρηματοδοτηθεί ξανά με καλούς όρους στην ελεύθερη αγορά», εμφανίστηκε ο Εκαρντ Ρέμπεργκ, οικονομικός εμπειρογνώμονας του Χριστιανοσημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) και αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής και Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CDU / CSU).

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου στο MDR σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, «η ανάλυση μεταβάλλεται εάν η ανάπτυξη είναι κατά ένα δέκατο προς τα πάνω ή προς τα κάτω υπολογιζόμενη για τα επόμενα τριάντα, σαράντα χρόνια».

Δεν θεωρεί «καθόλου σκόπιμο να κοιτάζει κανείς πολύ μακριά στο μέλλον και να κάνει από τώρα εικασίες για το έτος 2050 ή το 2060», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Ρέμπεργκ.

Τέλος, ο Γερμανός αναλυτής σημείωσε ότι «θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σημάδι αισιοδοξίας το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, έστω και αν μέχρι τώρα, με το ποσοστό της τάξεως του 1-2%, είναι πολύ μετρημένη».

Παράλληλα, σε δημοσίευμα την Κυριακή, η ιταλική εφημερίδα ll Manifesto έγραψε ότι: «Η Ελλάδα βγαίνει αύριο από τα μνημόνια λιτότητας, μετά από οκτώ χρόνια ιδιαίτερα σκληρής δοκιμασίας».

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, «οι πιστωτές θα κάνουν μια σειρά από ελέγχους κάθε τρεις μήνες, σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων, αλλά η κυβέρνηση και η χώρα επανακτούν αυτονομία σε ότι αφορά την καθημερινή, όσο και μακροπρόθεσμη διαχείριση της δημόσιας οικονομίας».

H ιταλική εφημερίδα τονίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών της χώρας, δανειζόμενη με αυτονομία από τις αγορές: «Κάτι που πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, με τις πρόσφατες “πειραματικές εξόδους” στις αγορές».

Ταυτόχρονα, το άρθρο επισημαίνει ότι η υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια έφερε τεράστια προβλήματα, όπως αύξηση στη χρήση ψυχοφαρμάκων, αυτοκτονίες και μετανάστευση των νέων, ενώ καταγράφει την ίδια στιγμή ότι έστω και αν το δημόσιο χρέος αγγίζει το 180% του ΑΕΠ, η ανεργία παρουσιάζει βαθμιαία αλλά σταθερή μείωση, και έχει κατέβει στο 19,5%.

Διαβάστε ακόμη:

Το χρονικό των μνημονίων: Από την είσοδο το 2009 μέχρι και την έξοδο του 2018

Photo: Aris Oikonomou / SOOC