Ξέρεις, είδες, διάβασες. Είτε είδες απευθείας το απόσπασμα είτε διάβασες μετά στα ΜΜΕ τι έγινε. Αν μπήκες σ’ αυτό το άρθρο με την ελπίδα να μάθεις τι συνέβη, δυστυχώς δεν θα ικανοποιήσω την επιθυμία σου. Όμως, θα σου πω γιατί επιλέγω να μην ασχοληθώ ξανά μ’ αυτό το ριάλιτι, όπως επίσης και με κάθε τι που μου προκαλεί τα ίδια συναισθήματα.  

Οι εξελίξεις απ’ το απόγευμα της Κυριακής κινήθηκαν κάπως έτσι: Προβολή του εμετικού αποσπάσματος, άμεση αντίδραση στα social media και δημιουργία σχετικού hashtag με αίτημα να διακοπεί το Big Brother, παρέμβαση της Κυβέρνησης διά στόματος του Κυβερνητικού εκπροσώπου, αδράνεια, αδράνεια… καθυστερημένη ενέργεια, περαιτέρω αντιδράσεις για την καθυστερημένη ενέργεια και κριτική αυτής. Το τι θα ακολουθήσει θα το δούμε.

Τα προβλήματα σε όλο αυτό το γεγονός είναι πολλά, άλλα προφανή κι άλλα λιγότερο προφανή. Η φράση που ειπώθηκε σε συνάρτηση με την υπόλοιπη στάση δεν μπορεί παρά να προκαλέσει πολύ θλιβερά συναισθήματα.

Η από εδώ και πέρα διαχείριση του θέματος θα κρίνει ίσως και το μέλλον του ριάλιτι (εάν αυτό δεν έχει κριθεί ήδη…) αλλά ανεξαρτήτως εξελίξεων, επιλέγω να μην αναφερθώ ξανά στο συγκεκριμένο ριάλιτι διότι:

Συνέβη. Κι όποια κι αν είναι η αντίδραση σ’ αυτό που έγινε, έγινε. Ειπώθηκε, επιτράπηκε να ειπωθεί, επιτράπηκε να προβληθεί, επιτράπηκε να ακουστεί. Κι αυτό δυστυχώς δεν αλλάζει. Η κοπέλα που το είδε/ άκουσε/ διάβασε και έχει υποστεί οποιαδήποτε κακοποιητική πράξη πληγώθηκε. Κι αυτό έγινε απ’ τη στιγμή που επιτράπηκε να ακουστεί. Το εάν ο παίκτης έφυγε/ έμεινε/ πάει στα δικαστήρια / φάει κράξιμο, δεν αλλάζει το συναίσθημα που της προκλήθηκε.

Δόθηκε “φωνή” και “δύναμη” σ’ αυτό τον άνθρωπο. Ναι, μπορεί κανένας να μην μπορούσε να προβλέψει το τι θα ξεστόμιζε, όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι για να το ακούσαμε όλοι, κάποιος του έδωσε το μέσο (παρουσία σε τηλεοπτικό ριάλιτι) για να μπορέσει να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα. Κι αυτή η “φωνή” δόθηκε με τους υπεύθυνους να γνωρίζουν εξαρχής με τι άνθρωπο είχαν να κάνουν. Αρκεί μόνο να δεις την περιγραφή του ιδίου για τον εαυτό του, τη ζωή του και το πώς αντιμετωπίζει τους ανθρώπους γύρω του.

Χρειάστηκε αντίδραση στα social media, για να αναληφθεί δράση. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από πότε είχαν κινηθεί οι διαδικασίες και πότε ακριβώς ενημερώθηκε ο παίκτης για την αποχώρησή του. Και φυσικά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι διαδικασίες απαιτούνται και τι μηχανισμοί υπάρχουν πίσω απ’ όλο αυτό που βλέπουμε, ώστε να κρίνουμε απόλυτα την καθυστέρηση. Όμως, το γεγονός ότι ένα ολόκληρο απόγευμα – βράδυ μαζεύτηκαν χιλιάδες tweets και χιλιάδες άλλες αντιδράσεις σε όλες τις social media πλατφόρμες, και μόνο μετά από πολλές ώρες είδαμε τελικά κάποια αντίδραση εκ μέρους των υπευθύνων, δεν μπορεί παρά να μας βάλει σε σκέψεις για το εάν ο παίκτης θα αποχωρούσε σε περίπτωση που δεν υπήρχαν όλες αυτές οι αντιδράσεις.

Δεν του αξίζει οποιαδήποτε αναφορά. Είναι τόσο χυδαίο αυτό που ειπώθηκε που δεν θέλουμε καν να αναφερθούμε σ’ αυτό, να γράψουμε το τι ειπώθηκε άρα να το αναπαράγουμε. Αισθανόμαστε τόση ντροπή γι’ αυτό που προβλήθηκε και ειπώθηκε που δεν επιθυμούμε να αναφερθούμε σ’ αυτό ούτε και απ’ την σκοπιά της ενημέρωσης των αναγνωστών μας (να γράψουμε δηλαδή ένα άρθρο όπου να αναφέρουμε τι έγινε, ποιες ήταν οι εξελίξεις, να το παρακολουθήσουμε και να κάνουμε updates επί του θέματος).

Ο Άνθρωπος είναι πάνω απ’ τα κλικς και την τηλεθέαση. Η δημοσίευση άρθρων σχετικών με το γεγονός, καθώς επίσης και η συνέχιση συγγραφής άρθρων μελλοντικά σχετικών με το Big Brother θα μπορούσε να έχει ένα πολύ θετικό αντίκτυπο στην αναγνωσιμότητα του iPop.gr. Είναι το hot θέμα των ημερών και των εβδομάδων και όλοι διαβάζουν γι’ αυτό. Όμως, ο σεβασμός προς όλους τους ανθρώπους και τα δικαιώματά τους είναι πάνω απ’ όλα. Όπως επικροτήσαμε την κίνηση χορηγών να αποχωρήσουν, έτσι κι εμείς θεωρούμε χρέος μας να μην συνεχίσουμε να δημιουργούμε περιεχόμενο με θεματολογία σχετική με το συγκεριμένο ριάλιτι, καθώς με μια τέτοια κίνηση θα ήταν σαν να αναιρούμε όλα τα παραπάνω*. Θα ήταν σαν να δίναμε συνέχεια και τροφή για να υπάρξει περισσότερη συζήτηση γύρω απ’ αυτό το τηλεοπτικό προϊόν. Και εμείς επιλέγουμε να βάζουμε τον σεβασμό προς τον Άνθρωπο πάνω απ’ όλα.

*Σε τέτοιου είδους ντροπιαστικές στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης, λέμε στους τηλεθεατές ότι η καλύτερη απάντηση είναι να κλείσουν την τηλεόραση και να μην χαρίσουν απλόχερα κι άλλα υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Λέμε στους τουιτεράδες να μην μένουν στη δημιουργία hashtags και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μόνο πίσω από ένα πληκτρολόγιο, αλλά να κάνουν κάτι για να τα υπερασπιστούν και στον έξω κόσμο. Δεν γίνεται εμείς ως δημοσιογράφοι που σεβόμαστε τον εαυτό μας να μην αντιδράσουμε. Και σε κάτι τέτοιες καταστάσεις, η δύναμή μας δεν φαίνεται απ΄το να αναπαράγουμε το ντροπιαστικό περιστατικό και να γράφουμε άρθρα όπου το κατακρίνουμε, αλλά αύριο μεθαύριο να ασχοληθούμε με τον έρωτα που θα γεννηθεί στο σπίτι του Big Brother, επειδή αυτό θα φέρει κλικς. Η δύναμή μας μπορεί να είναι να σιωπήσουμε. Να αγνοήσουμε αυτό το τηλεοπτικό προϊόν και να μην γεμίσουμε τις στήλες του site μας με θέματα στα οποία ντρεπόμαστε να βάλουμε το όνομά μας, αλλά τα γράφουμε για τα κλικς.

ΥΓ: Ναι, κάποιοι θα πείτε πολύ σκληρή και κάθετη τη συγκεκριμένη στάση. Πολύ τιμωρητική. Αλλά αν συνεχίσουμε να γράφουμε θέματα για το τι γίνεται στο Big Brother -και για κάθε τι που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα– θα είναι σαν να ψηφίζουμε συνεχώς τους πολιτικούς που εκθέτουμε και κράζουμε καθημερινά. (Και ναι, μόλις σκέφτηκες ότι ακριβώς αυτό κάνουμε…).