Για πρώτη φορά δύο μητέρες από τις ΗΠΑ κυοφόρησαν το ίδιο μωρό: Πρόκειται για την Άσλεϊ Κάουλτερ και τη σύζυγό της Μπλις Κάουλτερ, οι οποίες είναι οι πρώτες που καταφέρνουν κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, η Άσλεϊ Κάουλτερ γέννησε ένα αγοράκι το οποίο είχε κυοφορήσει τόσο η ίδια όσο και η σύζυγός της Μπλις Κάουλτερ, μετά από μια πρωτοποριακή μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σε ελληνική μετάφραση η μέθοδος αποκαλείται Αβίαστη Αμοιβαία Εξωσωματική Γονιμοποίηση (Effortless Reciprocal IVF) και έδωσε τη δυνατότητα στην Μπλις να κυοφορήσει ένα δικό της έμβρυο. Στη συνέχεια, το έμβρυο τοποθετήθηκε στη μήτρα της Άσλεϊ, όπου αναπτύχθηκε μέχρι τον τοκετό, όταν και γεννήθηκε τον Ιούνιο ένα υγιέστατο αγοράκι με βάρος περίπου 3,7 κιλά.

Οι δύο γυναίκες από το Τέξας επέλεξαν αυτή τη μέθοδο επειδή έψαχναν έναν τρόπο που θα μπορούσαν να εμπλακούν και οι δύο στην εγκυμοσύνη. Ένα φιλικό τους πρόσωπο, τους παρέπεμψε στην δρα Κάθι Ντούντι, μια ειδικό στην Κλινική Γονιμότητας C.A.R.E. στο Τέξας που είχε κάνει παρόμοια εργασία με την εξωσωματική γονιμοποίηση.

«Ήθελα μα γίνω μητέρα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου», λέει η Άσλεϊ, ενώ η Μπλις μπορεί αρχικά να μην έβρισκε την ιδέα να μείνει έγκυος πολύ ελκυστική, όμως όταν γνώρισε και ερωτεύθηκε την Άσλεϊ, άλλαξε γνώμη και ήταν πολύ θετική όταν έμαθε ότι θα μπορούσε να έχει ένα δικό της μωρό χωρίς να το κυοφορήσει.

Η γονιμοποίηση έγινε στην Μπλις με σπέρμα δότη, ενώ στη συνέχεια, τοποθέτησαν τα γονιμοποιημένα ωάρια σε ένα κύτταρο INVO (INVOcell) και έπειτα στον τράχηλο της Μπλις για πέντε ημέρες μέχρι να σχηματιστεί ένα έμβρυο.

«Ήταν τόσο συναρπαστικό να ξέρω πως μεγάλωνα το δικό μου βιολογικό παιδί μέσα μου», ανέφερε η ίδια. Έπειτα, το έμβρυο εμφυτεύθηκε στη μήτρα της Άσλεϊ και τότε περίμεναν για δέκα ημέρες μέχρι να σιγουρευτούν ότι η μετάβαση μπορούσε να λειτουργήσει.

«Όταν μάθαμε ότι είμαστε έγκυες, η προσοχή μας ήταν εστιασμένη στο γεγονός ότι θα γινόμασταν μητέρες», δήλωσε η Άσλεϊ, προσθέτοντας ότι: «Δεν μας πέρασε από το μυαλό ότι είχαμε κάνει κάτι που δεν είχε κάνει κανείς άλλος πιο πριν».

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν απαίτησε πολλή εργαστηριακή εργασία αφού το έμβρυο είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στο σώμα της Μπλις, ενώ κόστισε σχεδόν 50% λιγότερο συγκριτικά με την παραδοσιακή εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αυτή η νέα μέθοδος, είναι ιδιαίτερα πρωτοποριακή για ζευγάρια ιδίου φύλου όπως εκείνες, που θέλουν να συμμετάσχουν και οι δύο σύντροφοι στην εγκυμοσύνη.

Διαβάστε ακόμη:

Εφικτή η εγκυμοσύνη ένα χρόνο μετά τη χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Photo: Unsplash/Kate Krivanec