Μια απόφαση ορόσημο η τιμωρία σε όσους κάνουν διακρίσεις στις κοινότητες LGBTQ. Κι όμως, παράνομη η ομοφοβία στην Ελβετία!

Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η απόφαση; Αν κάποιος κριθεί ένοχος για ομοφοβία ή τσρανσοφοβία, τότε θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης τριών ετών. Πλέον, είναι παράνομη η ομοφοβία στην Ελβετία και ίσως αυτή η απόφαση ανοίξει το δρόμο και γίνει παράδειγμα και για άλλες χώρες.

Στο κοινοβούλιο ψήφισαν 118 υπέρ και 60 κατά της αλλαγής στον ποινικό τους κώδικα, καθιστώντας παράνομη τη διάκριση βάσει της ταυτότητας φύλου ή του γενετήσιου προσανατολισμού ενός ατόμου.

Η συγκεκριμένη απόφαση, ακολουθεί αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί σε άλλες χώρες όπως η Ινδία, όπου η κοινότητα LGBTQ έχει εξασφαλίσει περισσότερα δικαιώματα. Και ο νέος νόμος στην Ελβετία αποτελεί μια μεγάλη νίκη για την κοινότητα στη χώρα.

Ο εθνικός σύμβουλος Mathias Reynard που ήταν “πρωτοστάτης” της εκστρατείας, όταν η αλλαγή στον αντιρατσιστικό νόμο πέρασε στη Βουλή, τότε δήλωσε πως η νίκη στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα.

«Η ομοφοβία δεν είναι γνώμη. Είναι ένα έγκλημα … η νίκη στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα. Έχω ήδη λάβει εκατοντάδες αντιδράσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επόμενό του βήμα; H νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, έχοντας ως στόχο να γίνει η αλλαγή μέσα στο 2019.

Παρ’ όλο που έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για την προστασία των δικαιωμάτων της κοινότητας LGBTQ, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Να σημειώσουμε πως απ’ τον Ιανουάριο, με μια πολύ σημαντική απόφαση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες -μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να παραχωρούν δικαίωμα διαμονής στους συζύγους ομοφυλόφιλων Ευρωπαίων πολιτών, ακόμη και αν οι ίδιες δεν αναγνωρίζουν τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Διαβάστε αναλυτικά:

Σημαντική απόφαση για την LGBTQ+ κοινότητα απ’ το Δικαστήριο της Ε.Ε.

Photo: diversitygroup.co.uk