Για κενό πληροφόρησης για τη συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας, και κυρίως στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι: «Για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», ενώ επανέλαβε ότι η μισθοδοσία θα συνεχίσει να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο και θα θωρακίζεται ακόμα περισσότερο σχετικά με το υφιστάμενο καθεστώς:

Το κράτος θα καταβάλλει ετησίως στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τη μισθοδοσία, η οποία θα ενεργείται δια της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για αριθμό κληρικών ίσο με τον σημερινό

Ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ακόμη ότι: «Όσο περισσότερο συζητάμε και η άλλη πλευρά θέτει ερωτήματα, ενστάσεις και προτάσεις, τόσο καλύτερα εξηγούνται», ενώ ανέφερε ότι με την Εκκλησία της Ελλάδος έχουν γίνει περισσότερες συναντήσεις, αφού «η Συμφωνία τους αφορά».

Αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο ίδιος σημείωσε ότι το υπουργείο αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις.

Στη συνέχεια, μιλώντας για τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι θα αφορούν ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, «υπό το πρίσμα της απάλειψης αλυτρωτικών αναφορών αλλά και των επιστημονικά λάθος ζητημάτων, όπως σαφώς επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών». Οι συγκεκριμένες αναφορές δεν θα υπάρχουν σε κανένα βιβλίο από το επόμενο σχολικό έτος, σύμφωνα με τον ίδιο.

Για το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Αγία Σοφία και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Γαβρόγλου μίλησε για «βαρύ συμβολισμό», αλλά και «σαφή μηνύματα» για τις αρχές της ισοπολιτείας και των θρησκευτικών ελευθεριών.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Διαβάστε ακόμη:

Τι γίνεται με τις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας;