Ακόμη ένα δημοσίευμα έρχεται να παρουσιάσει τα φρικτά περιστατικά που έλαβαν χώρα στη Μόρια. Για φόβο και κακοποίηση μικρών παιδιών κάνει λόγο τo αμερικανικό περιοδικό Newsweek.

Τo Newsweek για τη Μόρια μίλησε για κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, ενώ καταγγέλλει την ίδια στιγμή και τα δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης μέχρι και μικρών παιδιών, ηλικίας 5 χρονών.

Χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ αναφέρει ότι: «Όταν ο ήλιος εξαφανίζεται πάνω από το μεγαλύτερο κέντρο προσφύγων στην Ελλάδα, το ίδιο κάνουν τα παιδιά και οι γυναίκες», ενώ στη συνέχεια προσθέτει ότι:

Οι μητέρες που ζουν στη Μόρια, μένουν ξάγρυπνες όλη νύχτα, προκειμένου να προσέχουν τα παιδιά τους

Μένουν ξάγρυπνες καθώς τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν μάλιστα, ότι κατά μέσο όρο, κάθε εβδομάδα καταγράφεται και ένα νέο περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης ή βιασμού.

Μόνο από τα μέσα Μαΐου, έχουν καταγγελθεί στη μη κυβερνητική οργάνωση συνολικά 21 τέτοιες περιπτώσεις. Η ΜΚΟ εκπέμπει «SOS» για την κατάσταση στη Λέσβο.

Σημειώνεται ακόμη, ότι τουλάχιστον 10 περιπτώσεις είχαν να κάνουν με ανήλικα αγόρια και κορίτσια, ενώ σε δύο περιστατικά, τα θύματα ήταν δύο 5χρονα παιδιά.

Ο Ντεκλάν Μπάρι, μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανέφερε στο περιοδικό ότι: «Σε μία υπόθεση, ο πατέρας έφυγε για λίγο από τη σκηνή προκειμένου να φέρει φαγητό και όταν επέστρεψε βρήκε το παιδί του σεξουαλικά κακοποιημένο».

Ο ίδιος καταγγέλλει ακόμη ότι αρκετά θύματα, μετά από λίγες ημέρες, είτε αυτοτραυματίζονται είτε εκφράζουν σκέψεις που συνδέονται με την αυτοκτονία.

Τον τρόμο στη Μόρια περιέγραψε και μια μητέρα που έζησε με τον άνδρα και τα τρία παιδιά τους για τρεις μήνες στον καταυλισμό πριν μεταφερθούν στον καταυλισμό Καρά Τεπέ. «Έπαιρναν τα παιδιά στο δάσος και τα κακοποιούσαν», ανέφερε η γυναίκα, η οποία πρόσθεσε ότι: «Φοβόμασταν ότι θα πεθάνουμε εκεί. Αλλά δεν βλέπαμε καμιά ελπίδα».

Διαβάστε ακόμη:

«Λέσβος, το νησί των καταραμένων»: Το Spiegel για τη Μόρια

Photo: Robin Hammond/ Witness Change