Για δημιουργία κέντρου κατασκοπείας κατηγορούν τον Assange

LIKE US ON FACEBOOK

Οι κατηγορίες για τον Julian Assange είναι αρκετές και ο ίδιος παραμένει υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Lenín Moreno αναφέρθηκε σε προσπάθεια δημιουργίας κέντρου κατασκοπείας.

Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορίες για τον Assange αφορούν -κατά κύριο λόγο- την ηλεκτρονική κατασκοπεία, και τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για τις βιαιότητες των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Παράλληλα, κατηγορείται για βιασμό στην Σουηδία με το Λονδίνο να μην έχει αποφασίσει ακόμη τη έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Κατά τον πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας, ο Julian Assange αποπειράθηκε να φτιάξει ένα κέντρο κατασκοπείας στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, και γι΄αυτό προχώρησε και στην ανάκληση του πολιτικού  ασύλου.

Παράλληλα, ο Lenín Moreno σε συνέντευξή του στον Guardian, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση (ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα το 2017), προσέφερε εξοπλισμό και τη δυνατότητα στον Assange ενόσω βρισκόταν στην πρεσβεία να «επεμβαίνει σε υποθέσεις άλλων Κρατών».

Ο Assange καταπατούσε τους όρους του ασύλου

Όπως είπε ο Μορένο, ο ιδρυτής των WikiLeaks καταπατούσε τους όρους ενώ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του «απολύτως κατακριτέα και σκανδαλώδη». Παράλληλα, κατήγγειλε πως είχε και μια ανάρμοστη συμπεριφορά όσον αφορά στην υγιεινή,  υποστηρίζοντας ότι «είχε λερώσει τοίχους της πρεσβείας με περιττώματα».

Απ΄την άλλη, σύμφωνα με τη δικηγόρο του, Jennifer Robinson, ο Julia Assange είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις σουηδικές Αρχές για την υπόθεση βιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, η δικηγόρος του σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν οι σουηδικές αρχές επιλέξουν να ανοίξουν ξανά την υπόθεση της σεξουαλικής επίθεσης, αυτή και ο πελάτης της είναι έτοιμη να την αντιμετωπίσουν:

Όλοι αυτοί λένε ότι κρύβεται από τη δικαιοσύνη της Σουηδίας. Αν ήταν έτσι, γιατί δεν βγήκε έξω από την πρεσβεία πριν από δύο χρόνια, όταν η υπόθεση κατέπεσε; Αν οι σουηδικές αρχές επιλέξουν να ανοίξουν ξανά την υπόθεση, είναι μία ξεχωριστή ερώτηση και θα την αντιμετωπίσουμε, αλλά είμαστε απόλυτα θετικοί να απαντήσουμε σ’ αυτές τις ερωτήσεις, όταν προκύψουν

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks καθώς τον κατηγορούν ότι συνεργάστηκε με την πρώην αναλύτρια της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Chelsea Manning και τη βοήθησε να βρει τον κωδικό χρήστη για να αποκτήσει πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες άκρως απόρρητα αρχεία.

Το αίτημα έκδοσης θα εξεταστεί από τη βρετανική δικαιοσύνη στις 2 Μαΐου.

Γραπτές εγγυήσεις από μέλη του Κοινοβουλίου

Περισσότερα από 70 μέλη του Κοινοβουλίου με επιστολή τους προς του υπουργείο Εσωτερικό ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στο σουηδικό αίτημα έκδοσης και όχι στις ΗΠΑ.

Στόχος είναι να μην εκδοθεί ο Jualian Assange σε μια χώρα όπου μπορεί να βασανιστεί, να υποστεί κακομεταχείριση ή να καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου.

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη δήλωση του Trump για τον Assange | Το κατηγορητήριο

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved