Μετά την πρώτη του κατάθεση την Τρίτη στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ καταθέτει την Τετάρτη στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου του Σώματος.

Αφού κατέθεσε για σχεδόν πέντε ώρες και πέρασε απ’ το «μικροσκόπιο» 44 γερουσιαστών, για δεύτερη μέρα καταθέτει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το σκάνδαλο του Facebook.

Ο ιδρυτής του Facebook εξετάζεται σχετικά με την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, αυτή τη φορά απ’ την Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου του αμερικανικού Κογκρέσου.

Οι ερωτήσεις στη σημερινή ακρόαση αναμένεται να είναι πιο «σκληρές», σύμφωνα με όσα σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς ορισμένοι κατηγόρησαν τους γερουσιαστές ότι οι ερωτήσεις τους στον ιδρυτή του Facebook ήταν αρκετά «light».

Όσα είπε ο Ζούκερμπεργκ στην πρώτη του κατάθεση

Στην κατάθεσή του την Τρίτη, ο CEO του Facebook αναφέρθηκε, εκτός απ’ το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, σε ορισμένα πράγματα τα οποία ετοιμάζονται από το Facebook αλλά και στο θέμα της αντιμετώπισης της προπαγάνδας και των fake news.

Για τα fake news και την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, ο Ζούκερμπεργκ είπε στους γερουσιαστές πως το Facebook είναι σε μια «συνεχή μάχη» με Ρώσους πράκτορες που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το κοινωνικό δίκτυο.

Πρόκειται για μια κούρσα εξοπλισμών. Θα συνεχίσουν να γίνονται καλύτεροι. Εργαζόμενοι του Facebook έχουν ανακριθεί από τον Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως η εταιρεία του αναπτύσσει νέα εργαλεία για τον εντοπισμό ψεύτικων λογαριασμών και ρητορικής μίσους, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι.). «Υπάρχουν άνθρωποι στη Ρωσία δουλειά των οποίων είναι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα συστήματά μας και άλλα συστήματα στο Ίντερνετ. Πρέπει να επενδύσουμε στο να γίνουμε καλύτεροι και σε αυτό».

Ο Ζούκερμπεργκ παραδέχθηκε, μεταξύ άλλων, πως δεν έκανε αρκετά ώστε να αποφευχθεί η «κακή χρήση» των εργαλείων του Facebook και σημείωσε πως ήταν λάθος του το να πιστέψει πως η Cambridge Analytica διέγραψε δεδομένα χωρίς να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στις σημειώσεις του Ζούκερμπεργκ απ’ την Τρίτη:

Photo: Mark Peterson / Redux for The New Yorker