Οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν σύλληψη ενός Ρώσου ο οποίος θεωρείται ύποπτος για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στη Γερμανία. Ο Ρώσος φέρεται να είχε προσχωρήσει στο ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Συνελήφθη Ρώσος που ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση στην Γερμανία. Η αστυνομία τήρησε την νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων για τον ύποπτο. Η ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι ο 31χρονος ύποπτος ονομάζεται Μαγκομέντι Αλί Σ. ενήργησε σε συνεργασία με τον Γάλλο υπήκοο Κλεμέντ Β. ο οποίος συνελήφθη στην Μασσαλία της Γαλλίας τον περασμένο Απρίλιο.

Η σύλληψη του έγινε όταν η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο διαμέρισμα στο Βερολίνο. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικής ύλης τριυπεροξείδιου της τριακετόνης, ή TATP, από τον Οκτώβριο του 2016. Τις πληροφορίες αυτές δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή του το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Γερμανίας.

Η συγκεκριμένη εκρηκτική ύλη TATP χρησιμοποιήθηκε σε πολλές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι τρομοκράτες στην Ανατολική Ευρώπη. Τρεις από τις γνωστές είναι η τρομοκρατική επίθεση που έγινε τον Μάιο του 2017 στο Μάντσεστερ της Βρετανίας, το 2016 στις Βρυξέλλες και αυτή που είχε λάβει χώρα στο Παρίσι το 2015.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ύποπτος θα τοποθετούσε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε κάποιο πολυσύχναστο μέρος της Γερμανίας. Στόχος του ήταν ο θάνατος πολλών ανθρώπων.

Αυτή την στιγμή ο Κλεμέντ Β. κρατείται στις γαλλικές φυλακές. Υπάρχει η κατηγορία εις βάρος του σχεδιασμού τρομοκρατικής επίθεσης μαζί με κάποιον ακόμα Γάλλο υπήκοο. Αυτοί οι δύο είχαν βρεθεί στο ίδιο κελί, παρά του ότι οι αρχές είχαν την γνώση ότι ήταν προσχωρημένοι στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό.

Η ανακοίνωση του Γερμανού εισαγγελέα αναφέρει ότι η γερμανική αστυνομία είχε θέσει υπό παρακολούθηση τον Μαγκομέντ Αλί Σ. και τον Κλεμέντ Β. έχοντας γνώση ότι ήθελαν να πραγματοποιήσουν κάποια τρομοκρατική επίθεση. Δεν διευκρινίζεται όμως γιατί ο Μαγκομέντ Αλί Σ. δεν συνελήφθη.

Οι δυο ύποπτοι κατάλαβαν ότι ήταν υπό παρακολούθηση. Γι’ αυτό το λόγο χωρίστηκαν και ο Κλεμέντ Β. πήγε στην Γαλλία στο τέλος του Οκτωβρίου του 2016.

Η ρωσική πρεσβεία στην Γερμανία

Η ρωσική πρεσβεία στην Γερμανία στοχεύει στην λεπτομερή ενημέρωσή της για την υπόθεση του φερόμενου ως ρωσικής καταγωγής υπόπτου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο.

«Η πρεσβεία προσπαθεί να διευκρινίσει το περιστατικό. Με αρμόδια όργανα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας με τα οποία ήρθαμε σε επαφή, προσπαθούμε να διευκρινίσουμε αν ο συλληφθείς είχε ρωσική υπηκοότητα».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικές με την επιχείρηση σύλληψής του.

Χωρίς να αναφέρει την πηγή του, το περιοδικό Der Spiegel μετέδωσε, ότι ο ύποπτος έχει τσετσενική καταγωγή.

Διαβάστε επίσης:

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας | Η απάντηση της Μόσχας

Photo: PAUL ZINKEN/DPA VIA AP