«Ανοιχτά» όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της κυβέρνησης της Γερμανίας, καθώς αναμένονται νέες δηλώσεις των CDU και CSU μετά τις δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Καμία ανακοίνωση δεν προέκυψε το Σάββατο από τη συνάντηση δύο ωρών της Μέρκελ με τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ.

Την ίδια στιγμή επιφανή στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών συνεχίζουν να εκφράζουν την επιφύλαξη τους για τη Σύνοδο Κορυφής, παρόλο που αναγνωρίζουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος πέτυχε περισσότερα από ό,τι περίμεναν.

Οι ίδιοι, ωστόσο, επιμένουν ακόμη σε μονομερή μέτρα της Γερμανίας στο προσφυγικό, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που τάσσεται υπέρ της θέσης της Μέρκελ για τις λύσεις στην Ευρώπη.

Παράλληλα, οι Σοσιαλδημοκράτες που δεν συμμετείχαν για αρκετό διάστημα στην αντιπαράθεση για το προσφυγικό, αναμένεται αύριο Δευτέρα να παρουσιάσουν το δικό τους σχέδιο για μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.

Το SPD απορρίπτει όπως και η Μέρκελ, μονομερή μέτρα της Γερμανίας για την επανοπροώθηση προσφύγων, ενώ υποστηρίζει την αναγκαιότητα πρόσθετων μέτρων για την ασφάλιση των συνόρων της Ε.Ε..

Το ίδιο προτείνει τη δημιουργία και άλλων κέντρων υποδοχής για πρόσφυγες και θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση βοήθειας προς τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ η Ε.Ε. θα πρέπει να παρέχει στήριξη στην καταγραφή των προσφύγων, στη στέγαση τους, στις διαδικασίες ασύλου, όπως και στις επαναπροωθήσεις.

Η Γερμανία απ’  την πλευρά της θα πρέπει να δέχεται πρόσφυγες μόνο στο ενδεχόμενο που ένα κράτος-μέλος δέχεται μεγάλο αριθμό αιτήσεων χορήγησης ασύλου.

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμη μέρα για το πολιτικό μέλλον της Άνγκελα Μέρκελ

Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle
Photo: Jasper Juinen/Bloomberg