Στη Βουλή τον Φεβρουάριο το νομοσχέδιο για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Θεσσαλονίκη, όπου και ανακοινώθηκε η ίδρυση του Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι «ως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουμε βγάλει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα ψηφιστεί τέλος Φεβρουαρίου».

«Είναι μια νέα αρχή για ένα εγχείρημα που θα παίξει αναπτυξιακό ρόλο και στην περιοχή, αλλά και θα ανοίξει πάρα πολλούς διαύλους προς τα Βαλκάνια, και ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς» σημείωσε ο ίδιος.

Σχετικά με τον χρόνο που θα ξεκινήσει η λειτουργία των νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «υπάρχει ένα ομόφωνο πόρισμα, το οποίο προσδιορίζει και τους χρόνους έναρξης των νέων τμημάτων, ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι στο μηχανογραφικό του 2019 και τα υπόλοιπα θα είναι το 2020 και ένα-δύο το 2021».

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι αρχικά θα υπάρξουν τουλάχιστον οκτώ καινούρια τμήματα με προοπτική για αρκετά περισσότερα, ενώ ανέφερε ότι αυτό σημαίνει νέες θέσεις, όπως κάναμε στα Ιόνια και στα Γιάννενα και θα κάνουμε τώρα και στη Θεσσαλία:

Θα είναι σε πρώτη φάση τουλάχιστον οκτώ καινούρια τμήματα με προοπτική για αρκετά περισσότερα. Εμάς μας ενδιαφέρει όχι μόνο η ίδρυση των νέων τμημάτων αλλά και η στελέχωσή τους. Άρα δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό πια κανένα τμήμα που δεν θα είναι στελεχωμένο με τον μίνιμουμ αριθμό που χρειάζεται για να είναι αυτόνομο ένα τμήμα. Αυτό σημαίνει νέες θέσεις, όπως κάναμε στα Ιόνια και στα Γιάννενα και θα κάνουμε τώρα και στη Θεσσαλία, μετά από συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Θα το ανακοινώσουμε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ώστε να είναι απολύτως σαφής η δική μας δέσμευση για τις θέσεις και τα πρόσθετα χρήματα

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των νέων θέσεων εκπαιδευτικών, αφού «αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, ανάλογα με το ποια τμήματα ανοίγουν το 2019, ποια το 2020, ποια το 2021, ώστε να προγραμματιστεί και η κατανομή των θέσεων».

Διαβάστε ακόμη:

Την ίδρυση νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ο Τσίπρας