Έκτακτη επιχορήγηση και προσλήψεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για ΑΕΙ και ΤΕΙ ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε δηλώσεις του στις εργασίες της 87ης Συνόδου Πρυτάνεων, στη Θεσσαλονίκη.

«Ανακοινώσαμε πρόσθετη επιχορήγηση 25 εκ. ευρώ για τα πανεπιστήμιά μας και τα ΤΕΙ, όπως επίσης και την ενίσχυση των τμημάτων μας με νέο προσωπικό που θα βοηθήσει πάρα πολύ στη διδασκαλία. Είναι νέο προσωπικό, νέοι επιστήμονες που θα συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές διαδικασίες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι το κλίμα στη Σύνοδο ήταν εξαιρετικό.

Κρατάω από τη σημερινή συνεδρίαση το εξαιρετικό κλίμα και τη διάθεση των Πρυτάνεων να βοηθήσουμε όλοι μαζί για την επόμενη μέρα, που είναι και οι συνέργειες ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αλλά και το τέλος πια της επιτροπείας, όπου υπάρχει και ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Ο υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι «οι Πρυτάνεις και τα Πανεπιστήμια καλούνται να παίξουν τον σημαντικό ρόλο που θα πρέπει να παίξουν και η σημερινή συνεδρίαση μου έδωσε την αίσθηση ότι είμαστε όλοι μαζί αποφασισμένοι για το επόμενο βήμα».

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου αναμένεται η σύσταση από κοινού ομάδας εργασίας, από τους Πρυτάνεις, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το υπουργείο με σκοπό την εξέταση θεμάτων φοιτητικής μέριμνας με έμφαση πρωτίστως στη σίτιση και στη συνέχεια στις εστίες.

Ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε επίσης ότι υπάρχουν εστίες, στις οποίες γίνονται έργα, ότι υπάρχει προγραμματισμός για νέες εστίες, όπως επίσης και κονδύλια για να μένουν οι φοιτητές σε ορισμένα μέρη σε ξενοδοχεία, στη διάρκεια των σπουδών τους.

Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, σημείωσε από την πλευρά του ότι τέθηκε στη συζήτηση μία σειρά από θέματα που αφορούν τη λειτουργία των Ιδρυμάτων με προτεραιότητα στη φοιτητική μέριμνα, το οικονομικό θέμα, τις συμπράξεις ΑΕΙ και ΤΕΙ και τη διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών.

Αναδείξαμε το θέμα της λειτουργίας των φοιτητικών εστιών και προτείναμε να συνεργαστούμε με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για να βελτιωθεί η ποιότητα της παροχής υπηρεσιών στέγασης και σίτισης στους φοιτητές όλης της χώρας.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, ανέφερε επίσης ότι: «Επίσης με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε ότι θα υπάρξουν θέσεις, έστω έκτακτου διδακτικού προσωπικού, για τα Πανεπιστήμια αυξημένες για την επόμενη χρονιά και ελπίζουμε, ότι όπως είπε και ο υπουργός με την έξοδο από το μνημόνιο θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπληρώσουμε μέρος των θέσεων που χάθηκαν όλα αυτά χρόνια από συνταξιοδοτήσεις σε όλα τα Ιδρύματα».

Αναφορικά με τις συμπράξεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο κ. Μήτκας σημείωσε ότι οι Πρύτανεις εξέφρασαν ανησυχία και κατέθεσαν προτάσεις για το πως θα γίνει η μετάταξη του προσωπικού από τα ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια και πως θα χειριστούν τα Ιδρύματα τους φοιτητές και την ένταξή τους στα νέα προγράμματα σπουδών.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά με το θέμα της παραβατικότητας, ότι έγινε απλά ενημέρωση και ότι «η Σύνοδος Πρυτάνεων συμμετέχει στην Επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο γι αυτό τον σκοπό και περιμένει να δει τα πορίσματα και τις προτάσεις της Επιτροπής», ενώ ο υπουργός Παιδείας για το ίδιο θέμα τόνισε πως:

Η παραβατικότητα καλύπτει ένα σύνολο πραγμάτων που δεν πρέπει να γίνονται. Έχουμε μία Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν Πρυτάνεις, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων, της αστυνομίας, της εισαγγελίας, του υπουργείου και μελετάμε το εξαιρετικά περίπλοκο και σύνθετο ζήτημα της παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια και σύντομα θα υπάρξουν προτάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Γαβρόγλου: Με βαθμό απολυτηρίου η εισαγωγή στα ΑΕΙ από το 2020