Θέση στην ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ πήρε η Ρωσία. Η ρωσική πλευρά εξέδωσε ανακοίνωση όπου υποστηρίζει πως το Ισραήλ εκτόξευσε 60 ρουκέτες στη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

28 ισραηλινά αεροσκάφη πυροδότησαν περίπου 60 ρουκέτες στη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Συρία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Συρίας κατόρθωσαν ν’ αναχαιτίσουν περισσότερους από τους μισούς πυραύλους.

Συνολικά, 70 βλήματα, συμπεριλαμβανομένων 60 πυραύλων αέρα και πάνω από 10 πυραύλων επιφανείας έπληξαν τους ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους και τα συριακά συστήματα αεροπορικής άμυνας κοντά στη Δαμασκό και στο νότιο τμήμα της χώρας, δήλωσε ο ρωσικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Στις επιθέσεις συμμετείχαν ισραηλινά αεροπλάνα F-15 και F-16», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. «Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Συρίας κατέστρεψαν περισσότερες από τις μισές ρουκέτες καθώς απωθούσαν την ισραηλινή επίθεση», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

«Είναι πολύ ανησυχητικό. Πρέπει να γίνει δουλειά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων (…) Ήρθαμε σε επαφή με όλα τα μέρη και τα καλούμε όλα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν μια από τις πιο εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον δεκάδων ιρανικών στόχων στη Συρία. Η Τεχεράνη θα χρειαστεί «πολύ χρόνο» για να ανακάμψει από τη μαζική επίθεση, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Η επίθεση στη Συρία ήρθε ως απάντηση στα πλήγματα απ’ το Ιράν

Το Ισραήλ εκτόξευσε τις ρουκέτες προς τη Συρία λίγη ώρα αφότου η Τεχεράνη έπληξε στόχους του Ισραήλ στο Γκολάν.

Μόλις μερικές ώρες μετά την απόφαση Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ απ’ τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, η Τεχεράνη εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων στο Γκολάν.

Το βράδυ, οι Ιρανοί έπληξαν ισραηλινές δυνάμεις στο Γκολάν με 20 ρουκέτες. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τόνισαν πως αναχαίτισαν ορισμένες απ’τις ρουκέτες. Οι υλικές ζημιές στις θέσεις του Ισραήλ στο κατεχόμενο κομμάτι του Γκολάν ήταν «περιορισμένες», όπως ανέφερε ο στρατός.

Στη συνέχεια, οι Ισραηλινοί αντεπιτέθηκαν εκτοξεύοντας δεκάδες πυραύλους σε περιοχές κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας ενώ προχώρησαν και σε υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών βομβαρδίζοντας θέσεις στη Δαμασκό.

Διαβάστε ακόμα:

Επίθεση με ρουκέτες απ’ το Ιράν σε ισραηλινούς στόχους | Απάντηση απ’ το Τελ Αβίβ

 

Photo: © Alaa al-Faqir / Reuters