Προσοχή χρειάζεται με τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς αρκετοί φορολογούμενοι χάνουν τις 8 δόσεις εάν υποβάλλουν τη δήλωσή τους μετά την παρέλευση μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι φορολογούμενοι που θέλουν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε 8 κι όχι σε 3 δόσεις, θα πρέπει να ολοκληρώσουν άμεσα την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Ποιοι χάνουν τις 8 δόσεις;

Όσοι κάνουν την φορολογική τους δήλωση τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, μόνο οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις.

Απ’ την άλλη, όσοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση τον Αύγουστο, χάνουν τις 8 δόσεις. Όμως, θα μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο σε 7 μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Αυγούστου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Όλα αυτά φυσικά, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για παράταση της υποβολής των δηλώσεων. Αυτό θα συμβεί εάν δεν αυξηούν οι ρυθμοί υποβολής των δηλώσεων. Σ’ αυτή την περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να δώσει παράταση μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Τι δείχνουν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι την Τρίτη 14/7 είχαν υποβληθεί 4.172.212 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 5.753.994 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Το 33,03% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.900.665 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,41 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 744 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021.
  • Το 54,01% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.753.994 εκκαθαριστικών σημειωμάτων,3.107.808 είναι μηδενικά.
  • Για το 12,96% των φορολογουμένων ή 745.521 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 269 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 200,5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα εξασφαλίσεις έκπτωση στον φόρο εισοδήματος

Photo: Unsplash/ Christian Dubovan