Το ελληνικό χρηματιστήριο το καλύτερο στην Ευρώπη για το 2019, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, το οποίο στην έρευνα του συμπεριέλαβε και τον σχετικό πίνακα απ’ την εταιρεία Tradingeconomics.com.

Μια πρωτιά που δεν την περιμέναμε, μιας και τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει για την Ελλάδα άλλου είδους πρωτιές συνήθως με αρνητικό πρόσημο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Tradingeconomics.com, αυτά αποτελούν παρελθόν και μία απόδειξη είναι η άνοδος 1,6% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Το Forbes αναφέρει ότι η συγκεκριμένη άνοδος ήρθε μετά από ανάπτυξη 2,1% τους προηγούμενους τρεις μήνες, η οποία ήταν μεγαλύτερη από αυτή της περιόδου 1996-2018. Το ελληνικό ΑΕΠ, σύμφωνα πάντα με το ίδιο, αυξήθηκε εξαιτίας της ανόδου των εξαγωγών, που σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ το 2018, αλλά και της ανόδου των εσόδων από τον τουρισμό, που επίσης σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Forbes αναφέρει ακόμη ότι οι ελληνικές εξαγωγές και ο τουρισμός υποβοηθήθηκαν από τη μεγάλη βελτίωση που σημείωσε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, στην 57η που βρέθηκε το 2018, από την 96η θέση που ήταν το 2013.

Την ίδια ώρα, τον Δεκέμβριο του 2018 ο δείκτης ανεργίας μειώθηκε στο 18%, συγκριτικά με το 18,3% που βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ το περιοδικό τονίζει ακόμη ότι είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 και σημαντικά χαμηλότερος από το 27,90% που ήταν τον Ιούλιο του 2013.

Παράλληλα, στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης και η μεγάλη δημοσιονομική μεταστροφή, μετά την επίτευξη πλεονάσματος 0,80% του ΑΕΠ το 2017, συγκριτικά με το έλλειμμα 15,10% που ήταν το 2009.

Σύμφωνα με το Forbes, η Ελλάδα αρχίζει να ζει με τα δικά της οικονομικά μέσα, με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να το αντιλαμβάνονται και να αναβαθμίζουν τους τελευταίους μήνες την πιστοληπτική της ικανότητα.

Το αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση να επιστρέψει στις αγορές και να προετοιμάσει το έδαφος για το τέλος της λιτότητας και της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Θ. Ματσόπουλος, σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών ανέφερε ότι αυτό θα αποτελέσει μεγάλο όφελος για τη χώρα, καθώς το επιτόκιο αυτών των δανείων είναι 5,13%, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, θα είναι μια συνετή κίνηση, αφού η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με χαμηλότερο επιτόκιο. Το ετήσιο όφελος θα ήταν της τάξης περίπου των 70 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό, σημείωσε ο κ. Ματσόπουλος.

Το ερώτημα που θέτει το Forbes είναι κατά πόσο είναι διατηρήσιμο το ράλι που έχουν καταγράψει οι ελληνικές μετοχές το 2019, το οποίο σύμφωνα με τον Στ. Γιαννίκο, του Ινστιτούτου Pushkin στην Αθήνα, δεν είναι, καθώς αυτό θα εξασθενήσει μετά τις εκλογές.

Τέλος, το περιοδικό αναφέρθηκε και στο χρέος και την έλλειψη επενδύσεων, ενώ κατέληξε σημειώνοντας ότι, παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι διατηρήσιμο το πρόσφατο ράλι μετοχών, είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα ισχυροποιηθεί ξανά με τη βοήθεια της δημοκρατίας και της ανθρώπινης ανάπτυξης, προσφέροντας μεγάλες ευκαιρίες σε μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Διαβάστε ακόμη:

Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι στην πρώτη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Photo: INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ