Μπορείς να φανταστείς πόση δύναμη κρύβει μια ανθοδέσμη; Μια ανθοδέσμη απ’ την Flower Power κρύβει μεγάλη δύναμη και έχει τεράστια αξία!

Η Flower Power ξεκίνησε τη δράση της πριν από περίπου έναν χρόνο. Είναι ένα αγρόκτημα με εποχικά λουλούδια στον Μαραθώνα, όπου δίνει ευκαιρίες σε άτομα με αναπηρία. Αυτά τα άτομα στηρίζεις εσύ κάθε φορά που επιλέγεις να πάρεις μια ανθοδέσμη!

Η Flower Power είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που παρέχει ευκαιρίες, επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση σε άτομα με αναπηρίες. Όλοι όσοι εργάζονται σε αυτή είναι ισότιμοι μέτοχοι.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις;

Αγοράζοντας μια συνδρομή για τα μπουκέτα της Flower Power, συμβάλλεις στην ανάπτυξή της και τη δυνατότητα απασχόλησης περισσότερων εργαζομένων. Τα λουλούδια για τις ανθοδέσμες κόβονται λίγη ώρα πριν τα λάβεις.

Συγκεκριμένα, ένας άνθρωπος της Flower Power φροντίζει να μπουν σωστά στο βάζο που προσφέρει, με την ενεργοποίηση της συνδρομής σου, και τα ανανεώνει κάθε εβδομάδα!

Φυσικά, κανένα μπουκέτο δεν είναι ίδιο! Διαφέρουν τα χρώματα, τα αρώματα, τα μεγέθη, ο χρόνος ζωής. Όλα μαζί, όμως, ομορφαίνουν το χώρο σου.

Η Flower Power ονειρεύεται έναν κόσμο όπως οι ανθοδέσμες μας: Έναν κόσμο βιώσιμο με σεβασμό στο φυσικό κύκλο της ζωής, που στηρίζει τη διαφορετικότητα και διεκδικεί ίσες ευκαιρίες για όλους. Και αυτό, δυστυχώς, ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, δεν είναι πάντα.

Ο στόχος & και το σημαντικό μήνυμα

Αρχικός στόχος της Flower Power είναι ένας περιορισμένος αριθμός ετήσιων συνδρομών, μηνιαίας αξίας €100, που περιλαμβάνει 4 μπουκέτα το μήνα, τα οποία ανανεώνονται κάθε Δευτέρα ή Τρίτη, ανάλογα με την περιοχή των ατόμων.

Επειδή όλα τα στοιχεία σήμερα δείχνουν έναν κραυγαλέο κοινωνικό και επαγγελματικό ρατσισμό και το μέγεθος της ανισότητας στην πρόσβαση σε ευκαιρίες για τους ανθρώπους με αναπηρία είναι ντροπιαστική, χρειαζόμαστε άμεσα λύσεις.

Το βάρος της φροντίδας δεν πρέπει να πέφτει πάντα στους άλλους. Υπερασπιζόμενοι εμείς τις ίσες ευκαιρίες, θα μπορέσουμε να μειώσουμε την ανισότητα.

H πραγματικότητα

Τα άτομα με αναπηρία ζουν στο περιθώριο. Αντιμετωπίζουν διακρίσεις και αποκλεισμούς. Συχνά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την περίθαλψη, στα ΜΜΕ και το ίντερνετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε κτήρια και δημόσιους χώρους. Και μιλάμε για το 10%-15% του πληθυσμού.

Αν αρνούμαστε να το δούμε ή να το αντιληφθούμε τότε ζούμε κλεισμένοι σε προκαταλήψεις και άρα εμείς και όχι τα άτομα με αναπηρία είμαστε οι αποκλεισμένοι. Η σημερινή κατάσταση αντανακλά τα δικά μας όρια και τις δικές μας προκαταλήψεις.

Πόσο αξιοπρεπείς μπορούμε να νοιώθουμε όταν μένουμε άπραγοι μπροστά στην παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων; Δεν συνειδητοποιούμε ούτε το δημόσιο συμφέρον αφού το έλλειμμα ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία έχει επιπτώσεις και στην οικονομία που χάνει 3-7% του ΑΕΠ παγκοσμίως.

Το όραμα της Flower Power

«Θέλουμε το αυτονόητο σε μία προηγμένη κοινωνία: Τα άτομα με αναπηρία να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργασίας, να έχουν τις ίδιες δυνατότητες προσωπικής εξέλιξης και αυτόνομης διαβίωσης».

Η μόνη λύση είναι η συμμετοχή. Τα λουλούδια της Flower Power αφυπνίζουν στην ομορφιά της φύσης και της διαφορετικότητας.

«Για μας αποτελούν ένα εργαλείο για την ένταξη ευάλωτων ανθρώπων στην κοινωνία. Τα άτομα με αναπηρία έχουν μοναδικές δεξιότητες και ικανότητες. Μπορούν να αποδώσουν σε έναν εργασιακό χώρο και να δημιουργήσουν αξία όπως κάθε άνθρωπος αρκεί να υπάρχει το σωστό πλαίσιο. Για να αλλάξουμε ιδέες πρέπει να αλλάξουμε τις πράξεις μας. Αγοράζοντας ένα μπουκέτο από το Flower Power στηρίζετε μία θέση εργασίας ενός ανθρώπου. Τον βοηθάτε να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία. Αγοράζοντας ένα μπουκέτο λουλούδια στέλνετε το μήνυμα ότι πρέπει να ξαναβρούμε έναν πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής σε ισορροπία με τη φύση και τους συνανθρώπους μας», αναφέρουν οι άνθρωποι της Flower Power.

Πώς λειτουργεί;

Όπως περιγράφει η ομάδα στο επίσημο site της:

  1. «Είμαστε μια Kοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης που μέσα από την καλλιέργεια, παραγωγή και διανομή ελληνικών φυτών και λουλουδιών υπερασπιζόμαστε την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία.
  2. Επιλέγουμε την ανθοκομία ως μέσο ένταξης των ατόμων με αναπηρία γιατί η ενασχόληση με τα φυτά επιδρά θεραπευτικά στη σωματική και ψυχική υγεία.
  3. Αφετηρία για τη δράση μας τα στερεότυπα, η περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία μας.
  4. Επιδιώκουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η ενσωμάτωση γίνεται μόνο στην πράξη. Όταν τα άτομα με αναπηρία, εντάσσονται σε παραγωγικές δραστηριότητες, τότε δημιουργούν αξία και ποιοτικά προϊόντα, αποκτούν δεξιότητες και έχουν καλύτερη υγεία και ψυχολογία.
  5. Η Υποστηριζόμενη Εργασία αποτελεί μία νέα προσέγγιση στην ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία. Επιτυγχάνει την ένταξη στο εργασιακό περιβάλλον δημιουργώντας προϋποθέσεις ώστε τα άτομα με αναπηρία να ζήσουν καλύτερα και πιο αυτόνομα».

Δες περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Flower- Power και στη σελίδα τους στο Facebook.