Οι πρώτες τους αντιδράσεις μετά την κλήση τους απ’ την Εισαγγελέα να καταθέσουν ως ύποπτοι για την τραγωδία στο Μάτι.

Τι λένε Δούρου και Δήμαρχος Ραφήνας για τις ευθύνες για το Μάτι, λίγες μόλις ώρες αφότου έγινε γνωστό πως βρίσκονται ανάμεσα στα 20 άτομα που έλαβαν κλήση για να περάσουν το κατώφλι του Εισαγγελέα.

«Οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο,δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών», σημείωσε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, μετά την κλήση της για εξέταση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Δούρου:

«Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων και στον πόνο των οικογενειών τους απαιτεί μια τέτοια υπόθεση υψίστης σπουδαιότητας, όπως είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, να προχωρήσει με ρυθμούς διαφορετικούς. Διαφορετικούς από τους αργούς ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει σε σχέση με μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, υποθέσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στη κρίση χρέους της χώρας μας.

Με ιδιαίτερη ανακούφιση θα συμβάλλω στην ανεύρεση των αιτιών και στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας του Ιουλίου.

Οφείλω ωστόσο να σημειώσω ότι ο Β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών».

Απ’ την πλευρά του, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς επέρριψε ευθύνες στην Πυροσβεστική για την τραγωδία στο Μάτι. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μπουρνούς σημείωσε πως «πρέπει να συμβάλλουμε όλοι για να αποκαλυφθούν οι παραλείψεις και να αποδοθούν οι ευθύνες που τυχόν υπάρχουν».

Παράλληλα, ο κ. Μπουρνούς τόνισε η Δικαιοσύνη πράττει σωστά και πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει την επιχειρησιακή ευθύνη, η οποία είναι αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής.

Ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής δεν αξιολόγησε σωστά με αποτέλεσμα να μην δοθεί εντολή εκκένωσης από αυτούς που είχαν την ευθύνη και να χαθούν 100 ζωές. Η αρμόδια για να διατάξει την εκκένωση ήταν μεν η περιφέρεια Αττικής, αλλά είπε ποτέ δεν δέχτηκε τη σχετική εισήγηση από αυτούς που είχαν τα ελικόπτερα

Διαβάστε ακόμα:

Δούρου, Ψινάκης και 18 ακόμα καλούνται ν’ απολογηθούν για τη φωτιά στο Μάτι