«Ευχαριστώ τον Τσίπρα» είπε ο Ζάεφ μετά την πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

LIKE US ON FACEBOOK

Λίγο μετά την λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρέδωσε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, την πρόσκληση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ προς την Κυβέρνηση των Σκοπίων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και ο ηγέτης της ΠΓΔΜ υπέγραψαν την επιστολή έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών της ΠΓΔΜ. Ο κ. Ζάεφ είπε «ευχαριστώ τον Τσίπρα», μετά την πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ άνοιξε ύστερα από την συμφωνία των Πρεσπών. Θέλησε να τονίσει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ονομασία είναι πολύ συμφέρουσα για την ΠΓΔΜ και γενικότερα για όλη την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, συνεχάρη τον Ζόραν Ζάεφ για το πολιτικό σθένος που επέδειξε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ μόνο όταν θα ολοκληρώσει και θα εφαρμόσει τις διαδικασίες που επικυρώνουν την συμφωνία των Πρεσπών.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση ένταξης που έκαναν στην χώρα του, δηλώνοντας ότι είναι μια «ιστορική απόφαση για τη χώρα μου και τους πολίτες της».

Ο Ζάεφ, μάλιστα, δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορισόφ, που βοήθησαν την χώρα του να πραγματοποιήσει ένα όραμα για το οποίο η χώρα του προσπαθεί να εφαρμοστεί εδώ και δύο δεκαετίες. Βέβαια, για άλλη μια φορά δεν ξέχασε να αναφερθεί στην χώρα ως η «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι αυτή η πρόσκληση προς τη ΠΓΔΜ «είναι μια σημαντική και περήφανη μέρα για τη χώρα και την περιοχή» καθώς πρόσθεσε ότι η Συμμαχία επιθυμεί να δει την χώρα ως μια «σταθερή, δημοκρατική και ευήμερη περιοχή».

Σε απάντηση αυτού, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι η χώρα του και ο ίδιος είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν στην σταθερότητα στα Βαλκάνια, μελλοντικά και ευχαρίστησε και τον Στόλτενμπεργκ για την στήριξη που έχει προσφέρει στην χώρα του.

Βέβαια, δεν ξέχασε να καλέσει τους πολίτες της ΠΓΔΜ να γιορτάσουν την ιστορικότητα αυτής της ημέρας και του γεγονότος στις 14 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα:

Πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ | Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ

Photo: Reuters
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved