Ευάλωτοι και εγκαταλελειμμένοι οι πρόσφυγες στην Μόρια αναφέρει μια νέα έκθεση-κόλαφος από βρετανική ΜΚΟ, η οποία περιγράφει την κατάσταση στον καταυλισμό.

Βαρύ «κατηγορώ» από βρετανική ΜΚΟ εναντίον των Ελληνικών αρχών σχετικά με τους πρόσφυγες στη Μόρια. Χαρακτηρίζει πλήρως ανίκανη την Ελλάδα στο να εντοπίσει και να βοηθήσει άτομα που έχουν ανάγκη βοήθειας. Και η ΕΕ όμως δέχεται επικρίσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, που δημοσίευσε απόσπασμα της έκθεσης της Oxfam με τίτλο «Vulnerable and Abandoned» (Ευάλωτοι και Εγκαταλελειμμένοι) η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016 είχε ως αποτέλεσμα να απαγορευθεί στους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στα ελληνικά νησιά να φύγουν από τα hot spot για να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα.

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαιρέτισε τη συμφωνία ως σημαντική επιτυχία κατά της διακίνησης μεταναστών, που θα συνέβαλε καίρια στη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της συμφωνίας ήταν σχεδόν 15.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά να εγκλωβιστούν στη Λέσβο, τη Χίο, την Κω, το Σάμο και τη Λέρο, τα νησιά που βρίσκονται πλησιέστερα στην Τουρκία.

Καμία αξιολόγηση

Μετά την παραίτηση τον περασμένο Νοέμβριο του ιατρού που διόρισε η κυβέρνηση για την αξιολόγηση της ευπάθειας των αιτούντων άσυλο στη Μόρια, η Oxfam ισχυρίζεται ότι εδώ και έναν μήνα δεν έχει πραγματοποιηθεί κανενός είδους αξιολόγηση. Ως συνέπεια, η ΜΚΟ καταγγέλλει ότι «ευπαθείς άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων επιζώντων βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας, στεγάζονται σε μη ασφαλείς περιοχές… Έγκυες γυναίκες και μητέρες με νεογέννητα κοιμούνται σε σκηνές και τα ασυνόδευτα παιδιά, καταχωρημένα λανθασμένα ως ενήλικες, τελούν υπό κράτηση».

Όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση, υπάρχουν αναφορές για λεχώνες που έχουν σταλεί από το μαιευτήριο πίσω στις σκηνές τους μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη γέννα με καισαρική τομή. Εκεί, αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα με τα νεογέννητα μωρά τους σε έναν χώρο όπου οι «μάχες» είναι καθημερινό φαινόμενο και τα δύο τρίτα των κατοίκων λένε ότι δεν αισθάνονται ποτέ ασφαλείς…

Διαβάστε περισσότερα στο dikastiko.gr

Διαβάστε επίσης:

DW: Εκατοντάδες πρόσφυγες ζουν άθλια έξω από τον καταυλισμό στη Σάμο

Photo: Eurokinissi